Inimesed kaotasid õngitsuste tõttu kümneid tuhandeid eurosid

Copy
Tänavu esimese üheksa kuu jooksul pandi kirja 4292 mõjuga küberjuhtumit ehk 87 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.
Tänavu esimese üheksa kuu jooksul pandi kirja 4292 mõjuga küberjuhtumit ehk 87 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Foto: Riigi Infosüsteemi Amet

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) kuuülevaatest selgub, et paljud inimesed kaotasid septembris suuri summasid LHV panga nime kuritarvitades saadetud õngitsuskirjaga ning olulisi e-teenuseid tabasid katkestused.

RIA intsidentide käsitlemise osakond registreeris septembris 512 mõjuga küberintsidenti, mille tagajärjel inimesed, asutused ja ettevõtted jäid ilma oma andmetest ja rahast või oli infosüsteemide töö häiritud. Tänavu esimese üheksa kuu jooksul pandi kirja 4292 mõjuga juhtumit ehk 87 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Üle poole mõjuga intsidentidest moodustasid õngitsused ja ka septembris levis massiliselt LHV panga nimel saadetud õngitsuskiri, milles paluti klientidel oma andmeid uuendada. Kiri saadeti kahtlaselt e-posti aadressilt, mis ei kuulu pangale. Selle sees oli link, mis suunas pangakaardiandmeid sisestama. Kahjuks läksid paljud õnge ja mõnel juhul ulatusid kaotatud summad isegi üle 10 000 euro.

RIA tuletab meelde, et pangad ei saada seesuguseid kirju ega palu andmeid tundmatu veebilehe kaudu. Kui andmeid on vaja uuendada, saadetakse selle kohta teavitus internetipanga vahendusel ja uuendamine käib samuti seal.

Viimasel ajal on RIA saanud teateid ka juhtumitest, et inimesi on proovitud petta majutusteenuseid vahendava platvormi Booking.com kaudu. Selle kohta, kuidas vältida niisuguse pettuse ohvriks langemist, saab lähemalt lugeda RIA blogist.

Samuti märgib RIA kuuülevaates, et hulka olulisi e-teenuseid tabasid septembris katkestused. 5. septembril esines ligi poolteise tunni jooksul tõrkeid Telia kõnesides, kusjuures umbes tunni jooksul oli häiritud kõnede tegemine hädaabinumbrile 112. Rikke põhjustas tarkvaraviga kõnesidesüsteemis.

7. septembril oli nelja tunni jooksul takistatud ID-kaartide väljastamine, sest sertifikaate ei saanud kehtivaks muuta. Probleemi põhjustas siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) hooldustööde käigus tehtud seadistusviga. 17. septembri varahommikul tekkisid aga SMIT-i tuumikvõrgu hooldustöödel tõrked andmesideühendusega, mistõttu olid tundide kaupa häiritud paljud teenused, sealhulgas hädaabiteadete süsteem, mida häirekeskus kasutab 112 kõnede töötlemiseks.

16. septembri hommikul oli Eestis ligi kahe tunni jooksul takistatud rohkem kui 200 veebilehe kasutamine. Muu hulgas ei avanenud hulk olulisi lehti, nagu riigi autentimisteenus tara.ria.ee. Probleemi põhjustas tõrge teenusetõkestusrünnetevastast kaitset pakkuva ettevõtte andmekeskuses. 26. septembri pärastlõunal ja õhtul esines häireid Swedbanki kaardimaksetes ja internetipanga töös.

Lisaks annab RIA kuukokkuvõttes ülevaate oma tegemistest küberturvalisuse parandamisel. Alates 30. septembrist on ETV-s igal esmaspäeval eetris saade "IT-vaatlik", milles räägitakse iga inimest puudutavatest küberohtudest ja nende vältimisest. Samuti ilmusid äsja 7–11-aastastele lastele ja nende vanematele mõeldud juhendmaterjalid turvaliseks internetis tegutsemiseks ning keskealistele ja vanematele inimestele (55+) korraldatakse üle Eesti 25 tasuta töötuba, kus saab õppida end küberruumis paremini kaitsma.

Mujal kübermaailmas toimunust toob RIA välja näiteks autorendifirmat Avis tabanud küberründe, Ukraina häkkerite tegevuse Vene riigiasutuse Osnovanie vastu ning rahvusvahelise politseioperatsiooni, millega suleti kurjategijate krüpteeritud suhtluskeskkond Ghost.

Märksõnad

Tagasi üles