Viljandist avastatud üllatuskalmistu hämmastas teadlasi veel kord

Copy
Arheoloog Martin Malve tegeles Järveotsa rajoonis väljakaevamistega septembri hakul. Laboris tehtud uuringud on andnud kalmistu kohta esimesi vastuseid.
Arheoloog Martin Malve tegeles Järveotsa rajoonis väljakaevamistega septembri hakul. Laboris tehtud uuringud on andnud kalmistu kohta esimesi vastuseid. Foto: Elmo Riig

Suve hakul Viljandis Järveotsa elurajooni ehitusel välja tulnud pisike ja seni täiesti teadmata kalmistu enam kui 70 maetuga pärineb vähem kui saja aasta tagusest ajast ning tõenäoliselt on sinna maetud teise maailmasõja ajal Viljandisse jõudnud põgenikud.

Kui arheoloog Martin Malve suve lõpus välja tulnud kalmistut uurima asus, sõnas ta, et oleks väga suur üllatus, kui see pärineks täielikult XIX sajandist. Laboris tehtud esimesed uurimised on aga üllatust mitmekordistanud, sest kalmistu on lausa XX sajandist.

Arvatavasti polnud selle kalmistu kohta vähimatki teadmist seetõttu, et sinna on suure tõenäosusega maetud sõja ajal Viljandisse jõudnud põgenikud. Enamik maetuid on väiksed, 1–6-aastased lapsed ja naised.

Tagasi üles