PRIIT TOOBAL Lastevanemate makstav lasteaia kohatasu osa tuleks järgmisteks aastateks külmutada

Copy
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Elmo Riig

Algatasime saadikurühmaga Meie Põhja-Sakala, kuhu kuuluvad peale minu vallavolikogu liikmed Viive Lehtla ja Geit Kundla, eelnõu, millega seotaks valla lasteaedades lastevanemate makstav kohatasu osa alampalgast lahti. Lahtisidumine peataks iga-aastase kohatasu tõusu.

Koolieelse lasteasutuse seaduse kohaselt kaetakse lasteaedade majandamiskulud, personali tööjõukulud ja õppevahendikulud valla- või linnaeelarvest ning valla- või linnavolikogu otsusel osaliselt vanemate poolt. Seaduse kohaselt ei või vanemate kaetav osa ühe lapse kohta ületada 20 protsenti vabariigi valitsuse kehtestatud alampalgast.

Praegu kehtiv töötasu alammäär on 820 eurot, nii et seaduse seatud ülempiiriks on sel aastal 164 eurot lapse kohta kuus. Iga omavalitsuse volikogu otsustab ise, kui suureks lastevanemate kaetava osa määr kujuneb. Samuti on vabad käed otsustada, kas kohatasu omaosalus määratakse summana või seotakse millegi külge, nagu näiteks protsent alampalgast.

Terve hulk omavalitsusi ongi läinud seda teed, et lasteaia kohatasu on seotud mingi protsendiga riigis kehtivast alampalgast. See on otsustajatele omajagu mugav viis: et alampalk igal aastal tõuseb, kasvab ka lastevanemate makstav osa. Tasu suureneb justkui iseenesest, igal aastal ei pea selle suurendamist eraldi otsustama. Sellega loodetakse pääseda ka lastevanemate pahameelest: omaosaluse kasv otsustatakse kusagil mujal alampalga tõstmisega.

Tagasi üles