Ebakindlus vähendab tarbimist (1)

Copy
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Madis Veltman

Augustis jätkus jaekaubandusettevõtete müügimahtude vähenemine. Nii augustis kui ka aasta esimese kaheksa kuu kokkuvõttes vähenesid need aastases võrdluses neli protsenti. Jaekaubanduse müügimahud on kahanenud juba teist aastat järjest ning kukkunud nelja aasta tagusele tasemele. Samuti ei ole sel aastal suurenenud mootorsõidukimaksu jõustumise eel oodatud autode müük. Kui eelmisel aastal oli Eesti jaekaubanduse vähenemine Euroopa Liidus suurim, siis selle aasta esimese seitsme kuuga oleme vähenemise poolest teisel kohal.

Aasta esimese kaheksa kuu jooksul ja ka augustis mõjutasid jaekaubandusettevõtete müügimahtude kahanemist enim jaeketid (supermarketid) ning majatarvete, kodumasinate ja ehitusmaterjalide müügiga tegelevad ettevõtted.

Keskmist palka saavate inimeste ostujõud taastub ning vanaduspensioni ja alampalka saavate inimeste sissetulekud on viimase viie aastaga ületanud inflatsiooni. Ees ootavad maksutõusud ja maksuküüru kaotamise edasilükkamine vähendavad küll reaalset ehk inflatsiooni mõjuta netopalka, kuid majapidamiste reaalne kasutatav tulu kasvab. Euribor on möödunud aasta oktoobrisse jäänud tipust saadik kiiresti alanemas ja majapidamiste laenukoormus vähenemas.

Tagasi üles