Hellalt hundiga rääkinud pühakut austatakse surmapäeval kontserdiga

Copy
Püha Franciscuse sõnade kohaselt ei ole võimalik ette kujutada paradiisi ilma loomade, lindude, laulu ja muusikata.
Püha Franciscuse sõnade kohaselt ei ole võimalik ette kujutada paradiisi ilma loomade, lindude, laulu ja muusikata. Foto: Kuvatõmmis

Viljandi Jaani kirikus algab neljapäeval, 3. oktoobril kell 18 bariton Ott Indermitte ja organist Piret Aidulo kontsert "Vend Päike, õde Kuu", mis on pühendatud Assisi Franciscusele, kelle surmapäev on 3. oktoober 1226.

Viljandi Jaani kiriku kohal on kunagi asetsenud frantsisklaste kloostri kirik. Tänapäeval viitab sellele kirikuaknal Püha Franciscuse vitraaž, mille autor on Renee Aua. Kontserdil kõlavad Henry Purcelli, Ferenc Liszti, Piret Rips-Laulu ja teiste heliloojate laule ning oreli sooloteoseid Roman Toi, Tõnis Kaumanni ja Urmas Sisaski sulest. Kontserdi tähtteos on Ferenc Liszti "Cantico del Sol di San Francesco" ehk "Assisi Püha Franciscuse "Päikeselaul"".

Franciscus oli rikka riidekaupmehe Pietro di Bernardone poeg Assisi väikelinnast Itaaliast. Nooruses, enne 25-aastaseks saamist, elas Franciscus muretut ja naudisklevat seltskonnaelu. Francesco ema tahtis, et ta poeg oleks heasüdamlik ja aitaks vaeseid. Isa aga soovis, et poeg saaks rikkaks kaupmeheks või edukaks sõjameheks.

Apostlikult vaese ja lihtsa elutava kohta ütles Franciscus: "Kus on puhkust ja mõtiskelu, seal ei ole muret ega eksimist." 

Lisaks vaeste ja haigete eest hoolitsemisele olid Franciscusele tähtsad loodus ja loomad. Katoliiklik kirik on valinud ta looduskaitse pühakuks. "Nii kaua, kuni maailmas on lapsi, lilli ja linde, nii kaua on lootust," ütles Franciscus. Tema sõnade kohaselt ei ole võimalik ette kujutada paradiisi ilma loomade, lindude, laulu ja muusikata.

Pärimuse järgi jutlustas Franciscus ka loomadele. Üks lugu räägib, et Gubbio linna elanikud kartsid hunti, kes oli juba palju paha teinud, ja palusid Franciscuselt abi. Pärast seda, kui ta oli hundiga kohtunud ja temaga hella häälega kõnelnud, jätnud loom linna kiusamise järele ning inimestel polnud enam põhjust teda tappa.

Loodust ülistava "Päikeselaulu" kirjutas Püha Franciscus haigena enne surma.  

Tagasi üles