Ukrainlannad panid sõjakogemused kaante vahele: "Keldris olles ei saanud hingata. Mees avas kompotte, et saaks nägu niisutada."

Copy
Viljandi linnaraamatukogus esitlesid raamatut "Elada vaatamata kõigele" Moldovas elav Olena Nimanikhina (vasakul) ja Viljandis elav Nataliya Lohozynska. 
Viljandi linnaraamatukogus esitlesid raamatut "Elada vaatamata kõigele" Moldovas elav Olena Nimanikhina (vasakul) ja Viljandis elav Nataliya Lohozynska. Foto: Marko Saarm

Üksteist ukrainlannat erinevatelt ametitelt ja erinevatest piirkondadest on pannud kaante vahele oma traumeerivad sõjakogemused. Lood hõlmavad sündmusi aastatel 2014 kuni 2022. Ehkki sel perioodil räägitakse Ukrainas kahest sõjast, on Viljandis elav ukrainlanna Nataliya Lohozynska pannud oma loole pealkirjaks "Minu kolm sõda".

Laupäeval esitlesid Viljandi linnaraamatukogus raamatut "Elada vaatamata kõigele" Viljandis elav Nataliya Lohozynska ja Moldovas elav Olena Nimanikhina, kes on raamatusse kirja pannud oma ellujäämislood sõja kohutavates oludes kahel korral: 2014. ja 2022. aastal.

Üksteist ukrainlannat kirjutasid siiralt ja avameelselt elust Vene okupatsiooni ajal, omaste, vara ja tervise kaotustest sõja tõttu, vangistusest, sõjaga seotud seksuaal- ja soopõhisest vägivallast. Märkimisväärne osa nende lugudest räägib sellest, mis neid nende murrangute ajal toetas ja toetab praegu.

Tagasi üles