MARKO SUURMÄGI Poliitikud vajavad kolmandat teed, et vältida jaburaid umbusaldamisi

Copy
Kui eesmärk on vallajuht välja vahetada, ent selleks vajalikke hääli koos ei ole, võib proovida umbusaldamist. Kui aga võimumuutuseks on hääled koos, võiks vana valitsuse kõrvalelükkamiseks olla seaduses üks lisavõimalus.
Kui eesmärk on vallajuht välja vahetada, ent selleks vajalikke hääli koos ei ole, võib proovida umbusaldamist. Kui aga võimumuutuseks on hääled koos, võiks vana valitsuse kõrvalelükkamiseks olla seaduses üks lisavõimalus. Foto: Marko Saarm

Kui Põhja-Sakala vallavanemale Karel Tölbile oli augusti lõpus umbusaldusavaldus lauale pandud, saatis ta umbusaldajatele ajalehe vahendusel tunnustussõnad, et nood polnud hakanud pikka teksti kokku kirjutama. Vallavanemana oli ta umbusaldustega harjunud: Põhja-Sakalas oli see talle küll teine, aga üleüldse viies.

Tölbi sõnum avalikkusele oli lihtne: kui volikogus on võimupiirid muutunud, tulebki vallavalitsus maha võtta. Hakata selles olukorras pikka juttu tegema, et kus vallavanem on midagi valesti teinud või tegemata jätnud, on tema arvates puhas ajaraiskamine. 

Põhja-Sakala vallas osutus umbusaldamine poliitblufiks. Paar nädalat hiljem Mulgi vallas läks võimuvahetus aga läbi. Seal püüti umbusaldada vallajuhte nii ühelt kui teiselt poolt ning tulemused andsid selgelt aimu, kust võimujooned jooksevad. Lahkuvale vallavanemale heideti justkui midagi ette, aga ega seda tegelikult ka tehtud. Vallavanem ei vahetunud mitte sellepärast, et Imre Jugomäe oleks sel kohal viis ja pool aastat kehva tööd teinud või viimasel ajal mingi jamaga hakkama saanud, vaid lihtsalt võim vahetus.

Tagasi üles