Viljandi muuseum avab näituse toidulugudest

Copy
Konserveerimise kursus Viljandis augustis 1928.
Konserveerimise kursus Viljandis augustis 1928. Foto: Jaan Riet/Viljandi Muuseumi Fotokogu

Teisipäeval, 1. oktoobril kell 17 avab Viljandi muuseum näituse "Laua ümber koos", mis mõtestab ellujäämise kunstina toiduga seotud pärandkultuuri ning ühendab eri põlvkondade toiduvalmistamise lood. 

Muuseumi kevadel tehtud üleskutsele jagada toidu valmistamise lugusid vastas 16 inimest. Neist 13 jagasid toiduga seotud mälestusi, meenutades isiklikke ja peretraditsioone seoses toidu valmistamise ja säilitamise, aga ka argitoimetustega. Lisaks toodi peredes kasutusel olnud retseptiraamatuid, nii trükiseid kui käsitsi kirjutatud vihikuid, mis peegeldavad eri põlvkondade toidukultuuri ja olmet.

"Toit on ühiste sündmuste oluline osa, ent sama tähtsad on kultuur ja väärtused, hoiakud ja oskused. Toitu ja vaimset kultuuri käsitlev näitus otsib kohalikke eripärasid, põlvest põlve edasi antavat pärimust ning kestlikkuse võimalusi," rääkis näituse koostaja Inge Tõnisson. "Ajas minnakse tagasi kuni XX sajandi alguseni, vaadeldes Viljandi- ja Mulgimaa toidukultuuri esemete, fotode ja lugude kaudu."

Tagasi üles