Marcelo Rech Meie kõige väärtuslikum vara

Rohkem kui 600 ajakirjandusväljaannet enam kui 80 riigist tähistavad laupäeval, 28. septembril ülemaailmset uudistepäeva (World News Day).
Rohkem kui 600 ajakirjandusväljaannet enam kui 80 riigist tähistavad laupäeval, 28. septembril ülemaailmset uudistepäeva (World News Day). Foto: Konstantin Sednev

Kas olete kunagi mõelnud sellele, miks te pöörate ühele või teisele sisule tähelepanu, olgu see ajakirjanduslik või meelelahutuslik? Mis köidab teie tähelepanu? Mis seda kõrvale juhib? Millal te sisuga haakute ja mis seda haakumist takistab? Ja miks?

Kõik need küsimused on seotud ühe meie ajastu kõige hinnalisema vara – ajaga. Tehnoloogia võib piiramatult areneda kas siis tehisintellekti, 5G-võrkude, 8K monitoride või interneti 1000 Mb/ps kiirusega, kuid kõik põrkab vastu lihtsat ja kõigutamatut elu tõsiasja: päevas leiduvat 24 tundi ei anna kuidagi venitada, vähemalt mitte viisil, mis poleks tervist kahjustav. Niisiis on loogiline, et see kõige väärtuslikum vara kulutatakse millelegi, millel on mõtet ning mis muudab elu ja ühiskonda tervikuna positiivselt.

Seda sorti mõtisklused on muutunud vältimatuks, mõeldes elule, mida tulevikus elama hakkame. Küsimus, mis järgnevat sajandit määratleb, ei seisne üksnes tõe ja vale, päriselu ja ulma eristamises, vaid selles, millist praktilist väärtust need meie elus omavad: valikus demokraatia ja autokraatia, populismi ja siiruse, stabiilsuse ja sotsiaalsete ebakõlade vahel.

Märksõnad

Tagasi üles