Haigla otsib juhte

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla juhatuse esimees Ülle Lumi ning ravijuht ja juhatuse liige Enno Kase on siinset raviasutust ühiselt juhtinud kümme aastat. Võimalik, et nende koostöö kestab veel viis aastat.
Haigla juhatuse esimees Ülle Lumi ning ravijuht ja juhatuse liige Enno Kase on siinset raviasutust ühiselt juhtinud kümme aastat. Võimalik, et nende koostöö kestab veel viis aastat. Foto: Elmo Riig / Sakala

On võimalik, et kümme aastat Viljandi haiglat juhtinud duo jätkab veel viis aastat. Nimelt otsib haigla nõukogu raviasutusele juhatust korralise konkursiga, millel võivad kandideerida ka senised juhid.

Praeguse juhtkonna teine ametiaeg hakkab lõppema ning haigla nõukogu on asunud otsima uut finants- ja haldusjuhti ning ravijuhti. Kümme aastat ehk kaks ametiaega on nendes ametites olnud Ülle Lumi ja Enno Kase. Kahekesi on nad moodustanud ka haigla juhatuse.

Juhatuse liikmed vastutavad haigla igapäevase töö ja strateegilise juhtimise eest. Ravijuhil peab olema meditsiiniline kõrgharidus. Haldusjuhile seatud nõue näeb ette magistrikraadi, kuid see ei pea olema arstiteaduses. Mõlemal juhatuse liikmel peavad olema viie aasta pikkune meeskonnajuhtimise kogemus ja laitmatu renomee.

Juhatuse liikme palk oli eelmisel aastal üle 3000 euro kuus. Ülle Lumi teenis mullu haigla kodulehe andmetel koos lisatasude ja puhkamata puhkusepäevade tasuga 40 339 eurot, mis teeb 3361 eurot kuus. Enno Kase palk oli 38 394 eurot aastas ja 3200 eurot kuus.

Nõukogu on rahul

Haigla nõukogu esimees Liis Rooväli teatas, et konkurss on avatud kõigile ning ka praegused juhid võivad sellel osaleda. «Nad on üldiselt hästi hakkama saanud,» andis ta Lumi ja Kase tööle hinnangu.

Küsimusele, kas nõukogu sooviks juhtidena näha seniseid inimesi või loodab leida uusi, Rooväli otsesõnu ei vastanud. Kõik sõltub tema väitel sellest, kes konkursil kandideerivad.

Järgmise viie aasta kõige olulisemaid töid kirjeldades nimetas Rooväli kaht suurt probleemi. Ravijuhi esmane ülesanne on hoida ja leida personali. See on ligi 750 töötajaga haiglas hakanud vananema ning uusi meedikuid on raske leida. Lisaks on mitu arsti ja õde paari aasta jooksul läinud tööle välismaale ja nende asemele on tulnud leida uusi inimesi.

Haldusjuhil seisab ees uue maja ehitamine või siis peab ta midagi ette võtma vana hoonega, et selle ülalpidamine ei käiks asutusele üle jõu.

Praegu haldus- ja finantsjuhi ülesandeid täitev juhatuse esimees Ülle Lumi on oma sõnul uue haiglahoone rajamise nimel tegutsenud pikka aega. «Nii palju tööd on praegu pooleli ja ka energiat jätkub, seetõttu kavatsen uuesti kandideerida,» lisas ta.

Enno Kaselt ei õnnestunud «Sakalal» eile konkursil osalemise kohta kommentaari saada.

Haigla kesklinna

Ülle Lumi tahab rajada uue haiglahoone kesklinna. Uus hoone tuleks Lumi arvates ehitada nii, et seal oleks ruumi nii haiglale, perearstidele kui laboritele. Siis õnnestuks haigla ülalpidamiseks kuluvat raha kokku hoida.

Senisel kombel jätkates võib üsna pea haigekassa raha nappima hakata. See võib aga tähendada, et Viljandi haigla ravi kvaliteet kahaneb ja patsientidel tuleks palju enam hakata Tartusse ravile sõitma.

Enno Kase ja Ülle Lumi on olnud Viljandi haigla juhatuses 2002. aastast ning juhatuse esimees on algusest peale olnud Lumi. Kuni 2009. aastani kuulus juhatusse ka Harri Lepp, kes kandis finantsjuhi kohuseid. Siis aga esitas nõukogu talle süüdistuse seadusrikkumises ühe ehituse korraldamisel ning ta vabastati ametist.

Haigla ravi- ja haldusjuhi konkursile saab avaldusi esitada 2. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles