Elisa sulges Viljandimaal 3G-võrgu

Copy
Ülesvõte sellest, kuidas Elisa töömehed paigaldasid Pärnus 3G-saatjate asemele 4G-saatjad.

 

 
Ülesvõte sellest, kuidas Elisa töömehed paigaldasid Pärnus 3G-saatjate asemele 4G-saatjad.    Foto: Ants Liigus

Elisa andis teada, et sulges Viljandimaal esmaspäeval 3G-võrgu ning klientide kasutusse jäävad uudsemad 4G- ja 5G-võrk, aga 2G-võrk. Järk-järgult suletakse 3G-võrk üle Eesti eesmärgiga vabastada sagedusressurss suurema kasutajaskonnaga 4G- ja 5G-võrgu tarbeks.  

Elisa tehnoloogiaüksuse juhi Toomas Polli sõnul kasutatakse 3G-tehnoloogiat praegu eelkõige tagavaralahendusena nendes seadmetes, mis ei toeta 4G- või 5G-tehnoloogiat. "Viimaste aastate jooksul turule toodud seadmetest valdav enamik toetab juba 4G- ja 5G-tehnoloogiat ning Elisa võrgus ei ole klientidel kasutuses enam ühtegi ainult 3G-toega seadet," lausus ta.   

"Potentsiaalseid 3G-võrgu sulgemisega seotud kliente informeerime personaalselt läbi otseteavituste, kuid kõigil Elisa klientidel on võimalik veebiaadressil ise kontrollida, kuidas võrgu sulgemine just neid mõjutab," ütles Polli. Selleks tuleb elisa veebilehe vestlusaknas teha personaalne päring, sisestades kas telefoninumbri või SIM-kaardi numbri.  

2G/3G-toega seadmeid, nagu näiteks telefonid ja netipulgad, Elisa võrgus veel leidub. 3G-võrgu sulgemise järel saab telefone kõneteenuse jaoks edasi kasutada, mobiilse andmeside kasutamiseks tuleb kliendil aga seade välja vahetada. "Kõik meie kliendid, olenemata sellest, kui vana seadet nad kasutavad, saavad kõneteenust edasi kasutada 2G-tehnoloogial. Mobiilse andmesideteenuse kasutamiseks tuleks aga asendada see 4G- ja/või 5G-toega seadmega," rääkis Polli.  

 "5G-tehnoloogia arendamise kõrval on 3G-võrgu sulgemine üks meie lähiaastate kõige suuremaid strateegilisi projekte, mis lubab tuua välkkiire mobiilse interneti veelgi rohkemate inimesteni. Täna 3G-võrgu hõivatud sagedusressursse ja riistvara on võimalik edaspidi kasutada 4G- ja 5G-võrgu tarbeks," kõneles Polli. "Sagedusmahud on piiratud vara ning aja ja klientide ootustega kaasaskäimiseks on uuemate tehnoloogiate prioriseerimine õige valik."    

Polli nentis, et 3G-võrgu sulgemise ettevalmistusena on Elisas viimase paari aasta jooksul laiendatud üle Eesti 2G- ja 4G-võrku ning jätkatud 5G-võrgu rajamist. "Ühtekokku on Elisa võrku lisanud enam kui 250 uut 2G-tugijaama. Tähelepanu on Elisa jõuliselt suunanud ka 4G-kõneteenuse ehk VoLTE tehnoloogia osakaalu kasvatamisele, mille tulemusena valdav osa Elisa klientidest kasutab täna juba VoLTE teenust. Käesoleval aastal jätkab Elisa 2G-, 4G- ja 5G-võrgu tihendamist."      

Elisa 3G-võrgu sulgemine hakkas pihta selle aasta maist, kui see suleti Rapla maakonnas, ning kestab maakondade kaupa novembri lõpuni, kui viimasena suletakse võrk Harjumaa klientidele.  

Elisa Eesti aktsiaselts kuulub Elisa kontserni. Ligi 1000 töötajaga suurettevõte kasutab oma tugijaamade töös 100 protsenti CO2 neutraalsetest energiaallikatest ostetavat elektrit, mille abil pakub klientidele mobiilside-, interneti püsiühenduse ja TV-teenuseid koos telesisuga platvormil Elisa Huub. Elisa Eesti ärikliendiüksus aitab ettevõtetel ning avalikul sektoril kasvatada efektiivsust ja turvalisust võrgu- ja IT-infrastruktuurilahenduste abil. Ettevõtte käive oli 2023. aastal 225,6 miljonit eurot.

Märksõnad

Tagasi üles