Haridusmessil selgusid osavaimad oskajad

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma gümnaasium oli ainus, kes väljastpoolt Viljandit «Oskaja» finaali pürgis, kuid võidukohale sealsed noored ei jõudnud. Pildistamise hetkel murdsid nad pead, kuidas luua ühendus nii, et lambid süttiksid.
Võhma gümnaasium oli ainus, kes väljastpoolt Viljandit «Oskaja» finaali pürgis, kuid võidukohale sealsed noored ei jõudnud. Pildistamise hetkel murdsid nad pead, kuidas luua ühendus nii, et lambid süttiksid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Reedel leidis Viljandi haridusmessil aset järjekordne eelkutseoskuste võistlus «Oskaja», millel oma nutikust näitasid nelja Viljandimaa kooli noored.

Reede pärastlõunal anti stardipauk «Oskaja 2012» finaalile, kus parima tiitlit asusid jahtima üheksa võistkonda neljast Viljandimaa koolist: Viljandi maagümnaasiumist, Jakobsoni gümnaasiumist, Paalalinna gümnaasiumist ning Võhma gümnaasiumist, kes oli tänavu ainus osalev maakool.

Võistlust korraldas Viljandimaa Rajaleidja keskus koostöös Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ning Olustvere teenindus- ja maamajanduskooliga.

Finaalis leidis aset kolm kolmandikfinaali. Neist igas oli vastamisi kolm võistkonda, kes lahendasid ülesandeid paralleelselt. Nii kolmandik- kui superfinaalis tuli järjest lahendada kolm ülesannet. Võitis see, kes sai kõige kiiremini õigesti hakkama, aega enam ei võetud.

Lombakas taburet ja hakklihamasin

Kolmandikfinaalis tuli kõigepealt omavahel kokku kruttida kümme eri keermetega mutrit ja polti. Järgmisena pakkus peamurdmist skeem, mille järgi tuli ühendada kolm lampi juhtmetega nii, et need süttiksid. Viimaks sai näidata nutikust, ühendades paberile joonistatud üheksa punkti nelja joonega kätt paberilt tõstmata.

Finaalis ootas edasipääsenuid samuti kolm ülesannet. Esiteks pidid õpilased klotside abil loodima tabureti, mille jalad olid eri pikkusega. Töö arvati sooritatuks, kui lauatennisepall istmelt maha ei veerenud.

Teises ülesandes tuli võistlejatel demonstreerida, kui hästi nad oskavad kannatanule esmaabi anda. Viimane jõuproov viis õpilased köögimaailma. Nimelt pidid nad kokku panema hakklihamasina ja ajama masinast läbi kooritud kartuli.

Viljandi Rajaleidja keskuse karjääriinfo spetsialisti Maili Kapi sõnul õnnestus võistlus igati. Kapp tõdes, et ajakava läks veidi nihkesse, sest noored jõudsid ülesannete lahendamisega arvatust kiiremini valmis.

«Väga keeruline on ennustada, kui palju või vähe aega meeskondadel ülesannete lahendamiseks kulub. Kui esimese kolmandikfinaali järel kartsime, et ajakava läheb lõhki, siis järgmistes kolmandikfinaalides lahendati ülesandeid meeletu tempoga,» rääkis ta.

Miinuseks oli karjääriinfo spetsialisti hinnangul see, et päev venis üpris pikaks.
Maili Kapi sõnul jäi nii kolmandikfinaalidest kui lõppvõistlusest silma, et noored ei lugenud hoolikalt juhendit. Seetõttu kulus nii mõnegi ülesande lahendamiseks kaua aega.

«Näiteks võib tuua avatud mõtlemise ülesande, kus tuli nelja joonega ühendada üheksa punkti kätt paberilt tõstmata. Alles siis, kui tähelepanu juhiti juhendile, kus oli kirjas, et jooned võivad olla ükskõik kui pikad, hakkasid võistlejad mõtlema teisiti ja ülesanne sai lahendatud,» rääkis Kapp.

Võru- ja Viljandimaa noorte duell

Tänavu korraldati «Oskajat» esimest korda ka Võrumaal ning sealne parim võistkond tuli Viljandisse kohalikele koolidele konkurentsi pakkuma. Taas kord pidid võistlejad jõudu ja osavust näitama kolmes katses.

Esiteks tuli sildistada eksootilised puuviljad, arvestades, et üks sedel jääb üle. Seejärel tuli katta laud vastavalt pakutavale menüüle. Viimaseks ootas täispumpamist rehv. Ülesanne tuli täita jalgpumbaga ja rehvi rõhk pidi olema kaks baari.

Viljandi- ja Võrumaa duellis võitis väga napilt Võrumaa meeskond. Algul juhtis  Viljandimaa ja tema jõudis ka esimesena viimase ülesandeni, kuid Võru meeskonna otsustav ja kiire tegutsemine rehvipumpamisel tagas üldvõidu talle.

TULEMUS

«Oskaja» finaalis oli ülekaalukalt parim Viljandi maagümnaasium.
• 1. koha sai Viljandi maagümnaasiumi võistkond koosseisus Mari Teder, Gunnar Mändmets ja Erik Teder.
• 2. koht läks Viljandi maagümnaasiumi võistkonnale, kuhu kuulusid Karl Treimuth, Joonas Alliksaar ja Hanna-Liina Tirgo.
• 3. koha pälvis Jakobsoni gümnaasiumi võistkond Käthliin Käba, Kerli Klein ja Kristjan Stelmokas.
Allikas: Viljandi Rajaleidja keskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles