JUHTKIRI Helded kingitused petistele

Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Peeter Kaarese sisuliselt korstnasse kirjutatud maksupettuse juhtum on täiesti arusaamatu. Jääb mõistetamatuks, miks on sellises mahus pettuse aegumise tähtaeg nüüd ainult kümme aastat ning miks on võimalik sellise summa omastanud inimesel kirjutada avaldus, et ta enam ei soovi võlgu olla, ja ta enam polegi. Oleme siis riigina nii rikkad, et võime endale selliste heldete kingituste tegemist lubada?

Tõsi, paljudelt petturitelt ja varastelt raha kätte saamine ongi üsna suur töö üsna väikese tulemuse nimel. Ametlikult ja juriidiliselt on inimene paljas kui püksinööp ning tema pangakontol laiutab tühjus. Mõnikord on selle taga skeemitamine, mõnikord ümbrikupalk, mõnikord "head" sõbrad ja sugulased, mõnikord tõesti täielik ilmajäetus. Sisuliselt moodsast maailmast ära lõigatud olemine ning tõik, et enne võlgnevuste likvideerimist ei saa autot liisida ega suurt üldse midagi teha, on inimesele küll ilmselgelt ebamugav. See ebamugavus on aga seadustele ja ühiskonnale vilistavatele petturitele tihti ainus karistus.

Sisuliselt on nüüd riigis antud signaal, et pettused ja raha varastamine on tühiasi, isegi kui jutuks on suured summad. Isegi, kui jutuks on haigekassalt (!) suurte summade varastamine. Üht-teist küll riik tagasi sai, aga Peeter Kaares ise arvas, et riik tegi talle umbes 300 000- või 350 000-eurose kingituse.

Tagasi üles