Viljandis õppinud tantsujuht pälvis valdkonna kõrgeima tunnustuse

Copy
Agne Kurrikoff-Herman pälvis valdkonna kõrgeima tunnustuse.
Agne Kurrikoff-Herman pälvis valdkonna kõrgeima tunnustuse. Foto: Siim Verner Vene

Ullo Toomi 122. sünniaastapäeval, 14. septembril selgus rahvatantsu valdkonna kõrgeima tunnustuse saaja. Traditsiooniliselt kuulutab Ullo Toomi fondi halduskogu sel päeval välja tantsutaadinimelise rahvatantsustipendiumi laureaadi. Tänavu pälvis valdkonna kõrgeima tunnustuse rahvatantsujuht Agne Kurrikoff-Herman. Preemia pidulik üleandmine on teisipäeval, 17. septembril Tallinna raekojas.

Ullo Toomi stipendiumi halduskogu otsustas tunnustada Agne Kurrikoff-Hermani tema kirgliku pühendumuse eest rahvatantsu valdkonna üldisel edendamisel ning aastatepikkuse silmapaistva töö eest tantsuõpetaja, tantsude looja ja lavastajana.


Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi direktori Karel Johannes Vähi sõnul võib julgelt öelda, et see, millisena eesti rahvatantsuharrastus kogu maailma räsinud koroonapandeemiast tänaseks välja on tulnud, on tugevalt Agne meeletu pühendumuse, sisemise põlemise ja kire töö. „Tema viimase nelja aasta jooksul langetatud otsuste tõelist mõju ja väärtust saab hinnata alles mitmete aastate pärast“.


Agne Kurrikoff-Herman (1975) leidis tee tantsu juurde Keila koolis õppides. Sealses tantsurühmas tantsides küpses temas soov saada tantsuõpetajaks ning kui ta 1997. aastal Viljandi kultuurikolledži lõpetas, seadis ta Vähi sõnul endale eesmärgi anda tantsu kaudu edasi kasvõi pisikest osa meie omakultuurist. Ta on olnud Viimsi kooli ning Gustav Adolfi gümnaasiumi tantsu- ja rütmikaõpetaja ning tantsuansambli Sõprus nais- ja noorterühmade juhendaja.


Alates 2009. aastast on Kurrikoff-Herman kuulunud tantsupidude kunstilistesse toimkondadesse, olnud tantsude autor ja lavastaja. Alates 2015. aastast on ta olnud aktiivne Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi juhatuse liige ning 2022. aastast Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse tantsutoimetaja.


Tema eesmärgist inspireerida ja innustada lapsi ning noori olema vanaemade ja vanaisade pärandi kandjad ja edasiandjad sündis 2023. aasta noorte tantsupidu „Sillad“, mille idee autor ja pealavastaja Kurrikoff-Herman ise oli.


Karel Johannes Vähi meenutab: „Agne on öelnud, et tantsupidu ei ole vaid lavastus – see on vastutus valdkonna, selle arengu, kujundamise ja eelkõige hoidmise ees. Sellest tulenevalt juhtis ta pealavastajana enda meeskonda kogu tantsupeo ettevalmistusperioodi jooksul mõtestama tehtavat ning analüüsima oma tegude tagajärgi. Tema eesmärk oli hoida ja aidata kõiki protsessis osalevaid juhendajaid, kes omakorda on tugevaks vundamendiks sellele, et lapsed ja noored rahvatantsu juurde tee leiaksid“.


Ullo Toomi stipendiumi antakse välja alates 1987. aastast, et jäädvustada mälestust Ullo Toomist ning väärtustada rahvatantsualast tegevust. Fondi halduskogu tegutseb Eesti rahvuskultuuri fondi kinnitatud põhikirja alusel. Ullo Toomi stipendium on rahvatantsuliikumise kõrgeim tunnustus, mille laureaat pälvib silmapaistva tegevuse eest eesti rahvatantsu vallas. Stipendiumi annavad välja Eesti rahvuskultuuri fond ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus koostöös Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsiga. Tänavu anti Ullo Toomi stipendium välja 37. korda.


Stipendiumi varasemate laureaatide seas on näiteks tantsumaailma suurkujud Maie Orav, Mait Agu, Ilma Adamson, Helju Mikkel, Ülo Luht ja teised paljud teised tuntud rahvatantsujuhid.

Tagasi üles