Nädala tasu Kas viljandlane on nõus parkimise eest maksma?

Copy
Viljandi kesklinna tasulise parkimise ala piirid on praeguse plaani järgi kaardile joonistatud nii, et keset ala jääb tasuta avatuks kaks parklat.
Viljandi kesklinna tasulise parkimise ala piirid on praeguse plaani järgi kaardile joonistatud nii, et keset ala jääb tasuta avatuks kaks parklat. Foto: Sakala

Mõnes mõttes on kahtlemata hea, et Viljandi linnavalitsus asus haigla avamise järel tekkida võiva parkimisprobleemiga tegelema juba praegu, sest nii jõuab asjad korralikult läbi kaaluda. Samas on võimalik, et kui 200-kohaline haiglaalune parkla on tõkkepuu avanud ning ehitajate autosid enam ümbruskonnas ei ole, poelgi autole nii raske kohta leida.

Lähtugem praegu siiski eeldusest, et tasulist parkimist on vaja. Viljandi linn selle eest aga peale maksta ei taha ja loodab, et parkimistasust laekuv raha katab parkimiskorralduse kulud.

Europargi hinnangul võiks Viljandi kavandatavalt alalt aastas parkimistasu koguda umbes 100 000 eurot. Jutt on just nimelt parkimisaja müügist, mitte tehtavatest trahvidest. Kui 100 000 eurot 25-eurose kuutasu ja 12 kuu vahel ära jagada, saame tulemuseks, et aasta läbi peaks parkimise kuukaart olema 330 auto kohta. Võrdluseks: Tartu tänava tasulisele lõigule ja Grand Hotel Viljandi esisesse parklasse mahub pisut üle 50 sõiduki, nii et 100 000 euro kogumiseks on vaja välja müüa kuus korda suurem ala.
Tagasi üles