Poolsada hektarit surnud puid näitavad Soomaal soo taastamise edu (14)

Copy
Droonifotod näitavad, et Öördi rabas on hektarite viisi puid kuivanud ja veega kaetud alad laienenud. See aga on oodatud tulemus, sest eesmärk ongi taastada soo, mis seal enam kui sada aastat tagasi veel laius.
Droonifotod näitavad, et Öördi rabas on hektarite viisi puid kuivanud ja veega kaetud alad laienenud. See aga on oodatud tulemus, sest eesmärk ongi taastada soo, mis seal enam kui sada aastat tagasi veel laius. Foto: Kristjan Lust

Viis aastat tagasi Soomaal Öördi rabas ette võetud sootaastamistöö tõttu on nüüdseks poolsada hektarit metsa surnud ning droonifotodelt võib näha, justkui oleks rappa tekkinud järv. Esmapilgul näib, nagu oleks loodusele tehtud kahju, kuid tegelikult kinnitab see vaatepilt, et soo taastamine on õnnestunud.

"Üldjoontes on see tõesti olukord, mida me ootasime," ütles riigimetsa majandamise keskuse (RMK) looduskaitseosakonna juhataja Kaupo Kohv. "Sellist olukorda näitasid meile ka enne tööde algust tehtud mudelid."

2019. aasta suvel suleti Öördi rabas kaks suurt kraavi, mis olid arvatavasti eelmise sajandi algusest või üle-eelmise lõpust vett endisest soost välja juhtinud ja loonud seega hea kasvupinnase metsale. Nüüd ei liigu vesi enam kiiresti soiselt alalt läbi, koguneb mõnel pool maapinnale ning kogu ala on muutunud tunduvalt märjemaks. See aga oligi kogu ettevõtmise eesmärk: kaotada loodusest inimtekkeline osa ja taastada ökoloogilisele alale omased protsessid.

Tagasi üles