Eesti keelt valdav Läti näitleja teab, mis toob inimesed teatrisse

Copy
Ema sugulusliini pidi on Jānus Johansons pärit Pärnu kandist ja isa poolt Viljandimaalt.
Ema sugulusliini pidi on Jānus Johansons pärit Pärnu kandist ja isa poolt Viljandimaalt. Foto: Elmo Riig

14. septembril esietendub Ugala teatri suures saalis 105. hooaja avalavastusena "Cosmopolitan", mis sünnib koostöös Läti Valmiera Draamateatriga. Nii on laval viis Ugala ja viis Valmiera teatri näitlejat. Ühes keskses rollis on Valmiera teatri näitleja Jānus Johansons, kes on öelnud, et tema isamaa on Eesti ja kodumaa Läti.

150-160 aastat pärast oma esivanemate lätlaste sekka kolimist räägib nende järeltulija Jānus Johansons ikka eesti keeles. Väga hästi räägib, ehk ainult pisikese aktsendiga.

Andres Noormetsa lavastajakäe all valmiv "Cosmopolitan" kõneleb loo Andrewst, kes on pärit New Yorgist, ja Germanist, kes on pärit Venemaalt. Andrew on noor kosmopoliit, ilma juurte ja rahvuseta müügimees läänest, German aga endisest balletiartistist pensionär idast. Ühel kenal päeval reisivad nad Eesti ja Läti piirile motelli. Nad ei tea teineteise olemasolust, nad ei tunne kohalikke keeli ega kombeid ja nad mõlemad varjavad oma tegelikke eesmärke. Järgneva ööpäeva jooksul arenevad kummalised sündmused.

Tagasi üles