Tartu teadlaste loodud DNA-test võib maailma mesinduse päästa

Copy
Celvia labori juhataja ja testi ühe looja Kaarel Krjutškovi sõnutsi tuvastab DNA-analüüs meest kõikvõimalikke taimi, baktereid, seeni ja putukaid, kellega mesilased ja mesi kokku on puutunud.
Celvia labori juhataja ja testi ühe looja Kaarel Krjutškovi sõnutsi tuvastab DNA-analüüs meest kõikvõimalikke taimi, baktereid, seeni ja putukaid, kellega mesilased ja mesi kokku on puutunud. Foto: Kristjan Kivistik

Viljandimaa osaühingust Nordmel Jaapanisse lähetatud meelaadung on maailma esimene, millele on tehtud DNA-analüüs. Kui see Eesti teadlaste ja mesinike koostöös loodud ainulaadne testimisviis mujalgi kasutusele võetaks, aitaks see mesinikke ja toidutööstust, tarbijatest rääkimata.

Tartus aktsiaseltsis Celvia tegutsevate teadlaste loodud test annab igale meeproovile ja -partiile ainulaadse võltsimiskindla sõrmejälje ehk DNA profiili. Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman sõnas neljapäevasel kohtumisel, millel osalesid Jaapani suursaadiku Yukihiko Matsumura, ettevõtte Nordmel, Celvia ning EAS-i ja KredEx-i ühendasutuse esindajad, et see on Eesti järjekordne edulugu, mis võib tuua meile sama palju tuntust kui Skype. "Otsitud on Eesti järjekordset Nokiat. Puhas toit on väga oluline ekspordiartikkel ning kui meil on selline innovaatiline lahendus, võib see maailma toiduturgu muuta."

Celvia teenuslabori juhataja Kaarel Krjutškov ja meeprojekti juht Kairi Raime arutasid regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartmaniga mee DNA testi võimalusi.
Celvia teenuslabori juhataja Kaarel Krjutškov ja meeprojekti juht Kairi Raime arutasid regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartmaniga mee DNA testi võimalusi. Foto: Kristjan Kivistik

Märksõnad

Tagasi üles