Koolid ootavad tegijaid õpilastele tundi andma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algatuse käigus jagasid külalisõpetajad ka mullu oma elutarkust, kuid Viljandimaale neid siis eriti ei jõudnud. Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilastele andis eelmisel aastal tundi dirigent Tõnu Kaljuste.
Algatuse käigus jagasid külalisõpetajad ka mullu oma elutarkust, kuid Viljandimaale neid siis eriti ei jõudnud. Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilastele andis eelmisel aastal tundi dirigent Tõnu Kaljuste. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Sihtasutus Noored Kooli korraldab 23. veebruaril Eesti õppeasutustes külalisõpetajate päeva, millel eri elualade esindajad jagavad õpilastega oma kogemusi.


Vabariigi presidendi ja sihtasutuse Noored Kooli eestvõttel välja kuulutatud «Tagasi kooli» päeval oodatakse tunde andma spetsialiste ja tunnustatud tegijaid, lapsevanemaid, vilistlasi ning teisi, kes soovivad mõne konkreetse õppeasutusega sidet hoida.



Viljandimaal on ettevõtmisega liitunud kolmteist kooli. Sihtasutuse Noored Kooli kommunikatsioonijuht Triin Noorkõiv peab seda heaks tulemuseks. «Ilmselt pole need koolid jõudnud külalisõpetajatega veel kindlaid kokkuleppeid sõlmida, kuid nad on märku andnud, et on selleks ettevõtmiseks valmis,» sõnas ta.



«Tagasi kooli» on aset leidnud ka kahel eelmisel aastal, kuid tänavusest tagasihoidlikumalt. Viljandimaale on selle algatuse käigus jõudnud ainult üks külaline: mullu esines Suure-Jaani gümnaasiumis Eestimaa Looduse Fondi nõukogu liige, riigikogulane Marek Strandberg.



«Tänavune ettevõtmine on varasematest erinev,» kõneles Triin Noorkõiv. «Kui eelmistel aastatel kutsusime tunde andma ühiskonna arvamusliidreid ja avaliku elu tegelasi, siis tänavu pöörame tähelepanu kohalikul tasandil suhtlemisele. Soovime, et kooli tuleksid sama piirkonna aktiivsed tegelased.»



Külalisõpetajad saavad tunni teemat «Minu Eesti» mitmeti tõlgendada.


«Ootame, et inimesed jagaksid koolis oma kogemusi sellest eluvaldkonnast, milles nad on otsustanud tegutseda. Oma näidete varal kujundaksid nad noorte suhtumist Eesti ühiskonda ning innustaksid neid edasi tegutsema.»



Ettevõtmise laiem eesmärk on arendada kooli ja ülejäänud ühiskonna koostööd.


«See on võimalus minna uuesti kooli ja vaadata, mis seal praegu toimub, sest kindlasti on aja jooksul nii mõndagi muutunud,» rääkis Noorkõiv. «Inimesed saavad mõelda, mis võiks olla nende panus hariduselu edendamisse.»



Inimesed, kes soovivad 23. veebruaril tundi anda, saavad ennast külalisõpetajaks registreerida algatuse «Tagasi kooli» koduleheküljel

www.tagasikooli.ee

. Seal on kirja pandud ka soovitused, kuidas esinemist ette valmistada.



Triin Noorkõivu sõnul ei jää korraldajad siiski ainult koduleheküljele lootma, vaid otsivad külalisõpetajaid ka muul moel. «Läheneme inimestele omavalitsuste, erialaliitude ja ühiskondlike organisatsioonide kaudu,» kõneles ta. «Püüame tegutseda võimalikult laialt, et meie üleskutse inimesteni jõuaks.»



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles