Viljandimaa kodutud loomad saavad uue varjupaiga

Copy
Uue kodutute loomade vajupaiga ehitus on alanud.
Uue kodutute loomade vajupaiga ehitus on alanud. Foto: Elmo Riig

Viljandi linn on ühendanud jõud Viljandi, Põhja-Sakala ja Mulgi vallaga, et ehitada uus kodutute loomade varjupaik. Hanke võitnud Silindia Ehitus alustab tööd sel nädalal.

Linnapea Johan-Kristjan Konovalovi sõnul on uue loomade varjupaiga ehitus tähtis nii Viljandi linnale kui tervele maakonnale. "Hättasattunud ja koduta loomadega tegelemine on omavalitsuse ülesanne nii linnas kui ka valdades ja mul on väga hea meel, et Viljandimaal tegeletakse sellega edaspidi ühisel jõul. Rajame uue hoone, mis on energiasäästlik ja pakub nii loomadele kui ka nende eest hoolitsevatele inimestele nüüdisaegseid olmetingimusi," ütles ta.

Viljandimaa omavalitsuste liidu juht, Viljandi vallavanem Alar Karu nentis, et tahab ka tulevikus näha niisuguseid maakonda siduvaid otsuseid. "Maakonna omavalitsuste juhid on aastaid avaldanud rahulolematust meie maakonna kodutute loomade hoiutingimuste suhtes," rääkis ta. "Viljandimaa kodutute loomade varjupaiga ühine ehitamine on väga hea näide maakonnaülesest koostööst. Jääb vaid loota, et selliseid maakonda siduvaid ja koostöövõimalusi pakkuvaid otsuseid tuleb teisigi."

Projekti elluviimiseks taotles linn raha riigilt. Riigi Tugiteenuste Keskus rahuldas taotluse ning selle tulemusena eraldati liginullenergiahoone ehitamiseks 1 038 499 eurot, millele lisavad Viljandimaa omavalitsused kokku 679 700 eurot.

Hankel otsiti ehitajat kahes osas, millest esimene hõlmab varjupaigahoone ja selle tehnovõrkude rajamist ning teine jooksu- ja väliaedikute rajamist koos pinnasetöödega. Mõlemas osas tuli hanke võitjaks osaühing Silindia Ehitus. Esimese osa kogumaksumus on lisanduva käibemaksuga 1 664 044,62 eurot. Koos omanikujärelevalve ja vana hoone lammutamise kuluga kujuneb ehituse hinnaks 1 718 199 eurot. Kogusummale lisanduvad projekteerimise kulu 59 802 ning jooksuaedikute ja aedade rajamise kulu 64 046,16 eurot, mis teeb kompleksi ehitamise kogukuluks 1 842 047,16 eurot.

Viljandimaa kodutute loomade varjupaiga hoone projekteeris osaühing Nool Projekt. Omanikujärelevalvet teeb osaühing Kojak.

Uus kodutute loomade varjupaik tuleb praeguse kõrvale.
Uus kodutute loomade varjupaik tuleb praeguse kõrvale. Foto: Elmo Riig

Praegu tegutseb Viljandi maakonna kodutute loomade varjupaik Viljandi vallas Mustivere külas Tüma kinnistul. Selle peamised kitsaskohad tulenevad ehitiste amortiseerumisest. Hooned vajavad soojustamist, nende ülalpidamiskulud on suured, lamekatusel esineb läbijookse ja ruumid on niisked. Uus varjupaigahoone on projekteeritud senise vahetusse lähedusse Tüma kinnistul ning see tuleb ühekorruseline, optimaalsete ehitus- ja kasutuskuludega ning maksimaalselt kasutajate vajadusi arvestav. Sellesse on planeeritud administratsiooni- ja olmeruumid kuuele töötajale, loomade vastuvõtu ja karantiini plokk, koerte ja kasside boksid koos veterinaar- ja sanitaarploki ruumidega ning laoruumid.

Tagasi üles