VOOTELE PÄI Vastulause Kadri Paasile: usuasju lahendame taktitundeliselt ja intelligentselt, mitte kisa ja nõiajahiga

Siseministri nõunik Vootele Päi
Siseministri nõunik Vootele Päi Foto: Mihkel Maripuu

29. augustil Sakalas avaldatud arvamusartiklis võrdles ajakirjanik Kadri Paas Moskva Patriarhaati Talibani, Hamasi ja Hezbollah'ga. Iseenesest pädev võrdlus, sest ideoloogilist läänevastast sõda õhutavat patriarhi Kirilli ja tema juhitavt Moskva Patriarhaati käsitlemegi terrorismi õhutava organisatsioonina. Küll ei saa nõustuda mõttega, et arenenud ja demokraatlik, kehtiva usuvabadusega riik hakkab usklikele nõiajahti pidama ja kogudusi sulgema.

Paas lihtsalt ei oska vahet teha sellel, et meie vaenlaseks on Moskva Patriarhaat, mitte siinsed kogudused ja kümned tuhanded õigeusklikud. Ka tasub küsida, kelle huve teeniks selles protsessis riigi rolli alavääristamine.

Alustuseks peame mõistma fakti, et Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirik (MPEÕK) ja selle kogudused koondavad enda alla üle saja tuhande õigeuskliku, sealhulgas sadu liikmeid Viljandimaal. Lisaks teame, et hingerahu ja kogukonna toetust otsivad ja leiavad MPEÕK alla kuuluvatest kogudustest ka paljud siia sõja eest põgenenud ukrainlased. Me ei saa üleöö hakata käsitlema neid inimesi terroristidena, sest mingi papp Moskvas on lõpuni radikaliseerunud.

Tagasi üles