Esimene sügiskuu tõotab alata palavalt (1)

Copy
Foto: Mailiis Ollino

Keskkonnaagentuuri andmeil võib õhutemperatuur järgmisel nädalal ehk septembri alguses tõusta 28 kraadini. Esiti aga teeb soojakõver jõnksu allapoole.

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak ütles, et septembri juhatab sisse tagasihoidlik, napilt 20 kraadini tõusev õhutemperatuur ühes vihmahoogudega. Esmaspäeval, 2. septembril jääb sajuhooge harvemaks ja õhusoe kerkib 23 kraadini.

«Teisipäevast neljapäevani valitseb südasuvine ilm,» lausus Paljak. «Ülekaal on kõrgrõhkkonnal ja vihmavõimalus väike. Lõunakaarest lisandub sooja ning päevane temperatuur tõuseb 23–28 kraadini.»

Paljaku andmeil taandub palavus praegustel andmetel järgmisel reedel, 6. septembril, kuid prognoos võib veel muutuda.

Ilmataat on varemgi vimkasid visanud ning õhutemperatuuri ka tarkusekuul üle 30 pügala kergitanud. Seda on juhtunud korra: 1992. aasta 1. septembril mõõtis Tõravere ilmajaam maksimumiks 30,2 ja Ülenurme ilmajaam 30,3 kraadi.

Aasta kõige hilisem aeg, mil õhutemperatuur on kerkinud vähemalt 25 kraadini, on olnud 20. september. Sel kuupäeval 2018. aastal mõõdeti Võrus 25,7 ja Valgas 25,6 kraadi. Aasta kõige hilisem aeg, mil õhutemperatuur on kerkinud vähemalt 20 kraadini, on olnud 15. oktoober. 2018. aasta 15. oktoobril mõõtis Valga ilmajaam päeva tipuks 20,1 kraadi.

Omapärane kuumarekord sündis aga 2022. aasta 28. augustil: Kundas tõusis siis õhutemperatuur 32,3 kraadini. Nii palav polnud suve lõpus veel kunagi varem olnud.

Tagasi üles