Sony lipulaev ootab seilama teadlikke entusiaste (2)

Copy
Sony Xperia 1 VI on elegantne ja paljude võimalustega telefon, kuid eeldab kasutajalt sügavaid teadmisi, eeskätt foto- ja videomaailma kohta.
Sony Xperia 1 VI on elegantne ja paljude võimalustega telefon, kuid eeldab kasutajalt sügavaid teadmisi, eeskätt foto- ja videomaailma kohta. Foto: Sony

Muidugi on oluline sisu, aga tutvus algab ju ikka välimusest. Ma ei tea, millal Sony selle muudatuse tegi, igatahes minule valmistas üllatuse pakend. Milline ääretult lihtne, minimalistlik ja õhuke karp!

Kohe lipsas pähe võrdlus vanast ajast tuttava munaresti hallika materjaliga. Aga kui muna võib hinnatõusurallist hoolimata pidada ikkagi odavaks kaubaks, siis selles pakendis peitunud Sony Xperia 1 VI maksis juulis, kui aparaat Sakala käsutusse jõudis, 1399 eurot. Augustiks olid kaks sidefirmat kolmest hinda 200 euro võrra langetanud.

Peale hinnalise telefoni, askeetliku karbi ja mõne infolipiku muud kaasa ei saa – kaabli ja adapteri eest tuleb lisaraha maksta. Ei ole ka kirjaklambrisarnast SIM-kaardisahtli avamise jubinat, kuid erinevalt laadimisinventarist pole seda vajagi. Jaapanlased on endiselt truud kombele avada SIM-kaardi sahtel sõrmeküünega. Asi töötab hästi ja veekindlus seetõttu ei kannata.

Telefoni vaatan esmalt üle mina, keskealine vana kooli mees, misjärel uurib seda video- ja fotohuviline noormees.

Lülitan telefoni sisse, sätin selle sisu oma maitse järgi paika ja tahan teha taaskäivituse. Aga võta näpust – ma ei oska seda telefoni välja lülitada! Proovin mitut loogilist võimalust, kuid lõpuks pean abi otsima guugeldades. Selgub, et korraga tuleb vajutada küljenuppu ja helitugevuse nupu ülemist osa. Hiljem komistan kogemata infole, mis juhatab, kuidas on võimalik telefoni sisse ja välja lülitada ühest nupust. Eks iga uus asi vajagi harjumist. Kui pole just väga suurt huvi aparaadi peensusi endale selgeks teha, võib igasugu tarvilikku avastada isegi aastaid hiljem.

TELEFONIGA TEHTUD PILDID:

Proovin, kuidas on selle telefoniga võimalik helistada. Ei-ei, niisuguse toimingu puhul ma õpetust ei vaja, mind huvitab, kui naturaalse tämbriga kuulen ma kõne teist osapoolt ja kuidas tema kuuleb mind. Kõne kvaliteet on minu jaoks esmatähtis.

Tänapäeval on võimalik üsnagi tavalise mobiiltelefoniga helistada väga mitmel moel, näiteks võib kõne liikuda mööda spetsiaalset kõnekanalit või hoopiski mõne rakenduse abil. Olenevalt olukorrast saab seega helistada kas 2G, 3G, 4G, 5G või WiFi võrgu vahendusel. Ühest küljest on seega hea olla ühendatud mitmel moel, paraku tähendab see ühtlasi väga kõikuvat kvaliteeti. Kogen seda minagi.

Minu arvates kostab telefonikõne mõlemale osapoolele kõige paremini, kui vestluspartner kasutab samuti võimekat nutifoni ning heli lendab ühest telefonist teise 4G-kõne ehk VoLTE abil. Ei ole küll päris ideaalne kvaliteet, aga siiski hea. Teisalt kuulen teist osapoolt päris normaalselt ka siis, kui ta kasutab üle tosina aasta vana nuputelefoni GSM-võrgus.

Arusaamatul moel on lausa häirivalt halb kasutada Google Meeti videokõnet. Mina kuulen vestluspartnerit tuhmilt, samas tema kuuleb mind hästi. Tubastes oludes näeb tema mind (ja mina ennast) kuidagi häguselt, õues päevase valguse käes seda häda pole.

Oma enam kui kolm aastat vana Xiaomi nutitelefoniga Mi 10T teen videokõnesid sageli ja mitte kordagi pole ma niisugust heli- ja videoprobleemi kogenud. Vastupidi, Xiaomi suudab isegi üsna hämaras toas pakkuda selget ning teravat videokõnepilti.

Proovin vaheldumisi mõlema telefoniga ning kõik tingimused nii Sony kui Xiaomi jaoks on samasugused. Paraku jääb arusaamatuks, miks Xiaomist tehniliselt suutlikum Sony ei suuda tagada Google Meeti videokõnede kvaliteeti. Teisalt, kui vaatan ja kuulan Sony telefoniga muusikavideot või «Aktuaalselt kaamerat», tundub kõik hästi nii helis kui pildis.

TELEFONIGA TEHTUD VIDEO:

Parajalt käepärane

Sony loobus oma tänavuse tipptelefoni puhul liiga kitsast formaadist, mida lõuapoolikud telekapuldi omaga võrdlesid. See muudatus väärib kiitust. Kitsast telefoni on ehk mõneti mugavam helistamise ajal kõrva ­ääres hoida, kuid muuks nutitegevuseks sobib laiemat mõõtu ekraan paremini.

Telefoni küljed on peenelt soonilised ja nii on aparaati hea käes hoida, see pole libe. Samamoodi aitab telefonil mõnusasti peos püsida telefoni tagakülge kattev miniatuurne raster. Tegu on küll klaasiga, aga pole klaasjat tunnet. Äärte ja tagakülje isepärane lahendus aitab päris hästi tõrjuda sõrmejälgi. Mõõtudelt on Sony muidugi suuremate killast, aga kui sellega harjuda, on aparaati hea käsitseda.

Aku maht on tubli 5000 milliampertundi. Kui tegu pole just nutisõltlasega ja kui suhtuda aparaati täiskasvanuliku vaoshoitusega, ei vaja aku laadimist mitu päeva või isegi nädala jagu. Muide, aastaid tagasi olin Sonyle saatnud just sellised ettepanekud matja tagakülje ja võimeka aku kohta. Tore on oletada, et ehk iga arvamus lõpuks loeb.

Ekraani heleduse saab sel Sony telefonil keerata nii kirkaks, et isegi suvise päikese käes on ekraani hea vaadata. Värvid tunduvad loomulikud, mitte üle võlli pööratud või lahjad. Kõik on nii, nagu peab.

Tunnustada tasub telefoni võrguvõimekust. Sony kõrgema klassi telefonid toetavad 4G ja 5G võrgus paljusid sagedusi, rääkimata 3G ja 2G kõikidest sagedustest. Nii on see mobiil rännumehele hea valik – saab olla ühenduses igal pool üle maailma.

Nüüd aga annan sõnajärje üle selle loo kaasautorile Jan Randar Raidmale.

Tipptasemel tehnika

Sony Xperia 1 VI on käesoleva aasta üks tähelepanuväärsemaid tipptelefone, mis pakub unikaalset kombinatsiooni võimsusest, fotovõimekusest ja multimeediakogemustest. Sony on järjekordselt sihtinud oma nišši – sihtrühmaks on tehnoloogiat ja meediat hindavad kasutajad, kes otsivad telefoni, mis suudab olla palju rohkem kui lihtsalt nutiseade.

Telefon on varustatud Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 protsessoriga, mis on praegu turul üks võimsamaid ja energiatõhusamaid. 12 gigabaiti muutmälu ja kuni 512 gigabaiti sisemälu tagavad sujuva kasutusvõimsuse ja rohkelt ruumi failide salvestamiseks. Tänu sellele riistvarale on Xperia 1 VI võimeline probleemideta hakkama saama ka kõige nõudlikumate rakenduste ja mängudega. Tarkvara on hästi optimeeritud ning kasutajaliides on eestikeelne.

Telefoni tagaküljel on kolm kaamerat, kusjuures teleobjektiivi fookuskaugus 85–170 millimeetrit ehk kuni 3,5-kordne suurendus on saadaval sujuvalt, ilma astmeteta. Jäädvustamist abistab optiline pildi­stabilisaator.

Pildi kvaliteet on üsnagi hea, pakkudes elutruid värve ja teravust. Sony on teadupärast tuntud just oma foto- ja videokaamerate poolest. Sony populaarsemad hübriidkaamera mudelid kuuluvad Alpha-seeriasse ning firma on Alpha-kaamerate tehnoloogiaid integreerinud ka kõnealusesse telefoni, mis tähendab üsnagi kõrgtasemel pildistamist.

Öörežiim on paljulubav. Sony on teinud suuri edusamme nigelas valguses pildistamises, pakkudes vähe pildimüra ja häid detaile ka hämaras.

TELEFONIGA TEHTUD AEGLUUBIS VIDEO:

Videovõimekus on selle telefoni üks peamisi tugevusi. Telefon suudab salvestada 4K lahutusvõimega videot kuni 120 kaadrit sekundis. Sony Cinema Pro funktsioon võimaldab kasutajatel kontrollida video võtteparameetreid, sealhulgas värviprofiile, ISO-seadistusi ja säriaega. Valgustasakaalu on võimalik muuta isegi video salvestamise ajal.

Sony on lisanud ka täiustatud stabiliseerimissüsteemi, mis aitab hoida video sujuvana isegi liikudes või käest filmides. Helisalvestus on tipptasemel, sest Sony kasutab enda heliseadmete tehnoloogiaid, mis võimaldavad salvestada selget ja detailset heli.

Telefonil on väga hea 6,5-tolline ekraan, mis on üks teravamaid ja värviküllasemaid, mida nutitelefonide puhul leida võib. See annab fotograafidele ja operaatoritele hea võimaluse oma töid detailselt hinnata. Samas peab arvestama, et taskus kaasas kanda on seda telefoni suuruse tõttu veidi ebamugav.

Sony on alati rõhutanud multimeediakogemust ja Xperia 1 VI pole erand. Tänu Dolby Atmose toele ja spetsiaalsetele kõlaritele on heli kvaliteet rikkalik ja sügav.

Mis võiks olla teisiti

Kuigi Sony Xperia 1 VI on mitmekülgne ja võimas nutitelefon, on sel ka oma miinused, mida tasub enne ostuotsuse tegemist arvesse võtta. Nagu mu vanem kolleeg juba viitas, on telefon väga kallis ega ole seetõttu kõigile lihtsalt kättesaadav. Konkurendid pakuvad samaväärset riistvara madalama hinnaga.

Sony kasutajaliides on küll minimalistlik ja puhas, teisalt võib see mõnele kasutajale tunduda liiga keeruline, eriti neile, kes pole harjunud Sony telefonide omapäraste seadistustega. Minu arvates pole operatsioonisüsteemi üldine disain eriti ilus ega jäta tipptelefoni muljet.

Tarkvarauuendustega kipub Sony olema kitsi, eriti kui võrrelda iPhone’i ja Samsungiga. Sony turvauuendused lõpevad varem, mis teeb meele mõruks neil, kes soovivad telefoni kaua kasutada. Võrreldes oma eelmiste lipulaevadega on Sony turvauuenduste vallas siiski edasi liikunud ning seda perioodi pikendanud.

Sony esikülje kaamera on tagakülje omadega võrreldes keskpärane. See teeb küll korralikke pilte, kuid jääb eriti hämaras alla mitmele konkurendile. See võib osutuda probleemiks neile, kes ootavad tipptasemel kvaliteeti ka esikaameralt.

Sony Xperia 1 VI on tugevalt suunatud multimeedia entusiastidele. Paljud selle telefoni funktsioonid, iseäranis kaameraga seotud võimalused, võivad jääda kasutamata neil, kes otsivad lihtsat käsitsust. Kes aga teab, mida Sony telefon võimaldab ja kuidas seda kõike ära kasutada, leiab endale võimeka kaaslase.

Telefoni korpuses peitub parajalt võimekas aku.
Telefoni korpuses peitub parajalt võimekas aku. Foto: Sony

Spetsifikatsioon

Sony Xperia 1 VI

Mõõtmed: 162 × 74 ×

8,2 mm.

Kaal: 192 g.

Ekraan: 6,5 tolli (16,51 cm), 19,5:9, FHD+ HDR OLED (1080 × 2340 pikslit), kuni 120 Hz.

Aku: 5000 mAh.

Protsessor: Snapdragon 8 Gen 3.

Mälu: muutmälu 12 GB, sisemälu 256 GB, mälukaart kuni 1,5 TB.

Operatsioonisüsteem: Android 14, kolm süsteemiuuendust, neli aastat turvavärskendusi.

Kaamera: taga 48 MP (24 mm) + 12 MP (16 mm) + 12 MP (tele 85–170 mm), ees 12 MP (24 mm).

Vastupidavus: tolmu- ja veekindluse klass IP 68, peab vastu kuni 1,5 meetri sügavusel vee all 30 minutit, ees gorillaklaas Victus 2, taga gorillaklaas Victus.

Korpuse värv: must, khakiroheline, plaatinahõbedane

Võrgud: GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz; 3G sagedusalad 1, 2, 4, 5, 6, 8, 19; 4G sagedusalad 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 19, 20, 25, 26, 28, 29, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 46, 66; 5G 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 46, 75, 77, 78.

Allikas: Sony

Tagasi üles