VIDEO Läti president Edgars Rinkēvičs Sakalale: meie ühist võitlust vabaduse eest peaks igal aastal meelde tuletama

Copy
Läti president Edgars Rinkēvičs Balti keti 35. aastapäeval Lilli-Ungurini piiripunktis kõnet pidamas.
Läti president Edgars Rinkēvičs Balti keti 35. aastapäeval Lilli-Ungurini piiripunktis kõnet pidamas. Foto: Jan Randar Raidma

Balti keti 35. aastapäeva tähistamisel Eesti riigipea Alar Karisega kohtunud ja kõne pidanud Läti president Edgars Rinkēvičs sõnas Sakalale, et ta ise küll ketis ei osalenud, kuid see on sündmus, mida tuleb meeles pidada.

Edgars Rinkēvičs, millised on teie mälestused seoses Balti ketiga?

Olin siis 16-aastane poiss, kuid ma ei osalenud selles ketis. Kui me president Karisega rääkisime, kus me mõlemad tol hetkel olime, siis püüdsin aru saada, mis oli põhjus, miks mind kohal polnud. Aga ma mäletan seniajani neid pilte ja ka videoid LTV-st ja õhtust teleuudiste vaatamist ning see oli päris muljet avaldav.

Kas arvate, et noored Läti inimesed, kes polnud 35 aastat tagasi veel sündinud, teavad sellest tähtsast sündmusest piisavalt?

See on väga hea küsimus. Arvan, et seda sündmust – meie ühist võitlust vabaduse eest – peaksime igal aastal meelde tuletama, kas siis kooli ajalootundides või räägivad vanemad ja pered sellest või siis sellistel üritustel nagu siin. Ma usun, et kui meil on niisugused tseremooniad või pidustused ja me näeme, et kohal on palju lapsi, siis see parandab teadmisi.

Kas me räägime sellest ajalooperioodist piisavalt? Olles ise ajaloolane, ütlen alati ei, mitte piisavalt. Peaksime rohkem tegema, aga anname vähemalt endast parima.

Tagasi üles