Viljandisse tuleb uus, 150-kohaline teater (4)

Copy
Temufi teeb teoks oma ammuse unistuse ning Viljandi Tartu tänava endistest klubiruumidest saab tema teatrimaja. Avalavastus on juba oktoobri alguses. Fotol Temufi tegevjuht Peep Maasik. 
Temufi teeb teoks oma ammuse unistuse ning Viljandi Tartu tänava endistest klubiruumidest saab tema teatrimaja. Avalavastus on juba oktoobri alguses. Fotol Temufi tegevjuht Peep Maasik. Foto: Elmo Riig

Temufi ehitab Viljandisse Tartu tänavale endiste klubiruumide asemele endale teatrisaali ja reedel käis remondi vahepeal juba uue maja avalavastuseks kavandatud "Wikmani poiste" lugemine.

"Praegu on esimene lugemine. Etendus on 5. oktoobril," ütles Temufi tegevjuht Peep Maasik. 

Ta rääkis, et teater oli oma majast mõelnud kogu aeg ja viimasel kahel aastal unistuse elluviimiseks juba rohkem valmistunud, siiski polnud olnud plaani seda veel nii ruttu teha. "Aga kuna see ruum ... "

Maasik jutustas, et ükspäev oli talle helistanud Temufi näitleja Silver Kaljula ja alustanud kõnet viitega sellelesamale kohale. "Kui ta küsis, mis seal ruumis on, sain kohe aru, mis ta mõtles. Tulime siia ja see oli selge, et teeme selle hullumeelse sammu."

​Emotsioon oli olnud vägev, aga kokku tuli lüüa ka eelarve. "See on kuuekohaline summa," märkis Maasik. 

Endistes klubiruumides on tulnud palju ümber teha. Näiteks ehitati lava suuremaks ning tehti endiste rõdupiirete asemele uued. Seinad said senise sinaka tooni asemel mustaks võõbatud ning aknad kiletatud. "Ehk siis kõik peaasjad, mis teatrile vajalikud, on tehtud ning nüüd saab keskküte sisse ja siis ruumid puhastatud. Edasi võib sisekujundaja peale tulla."

Avaetenduseni on aega napilt üle kuu ja nagu Maasik asjade praeguse seisu kohta ütles, ollakse peaaegu graafikus, samas alati võiks ju parem olla. Ta lisas, et talle meeldib võrdluseks tuua aega, mil ta käis teatrikoolis. "Siis meil oli nii palju asju kogu aeg teha ja kui oli vaja proovi teha, tegime seda öösiti. Nüüd on proovidest saanud meie töö ehk siis teeme tööasjad ära ja maja peame öösiti ehitama."

Nüüd on Temufi proovid kolinud valmivasse majja, varem olid need teatri stuudios Leola tänaval.

Kui Jaan Krossi "Wikmani poisid" on esimene lavastus, mis uhiuuele pinnale tuuakse, siis hooajale edasi vaadates kõneles Maasik, et plaanis on välja tuua viis uuslavastust aastas. "Hetkeseisuga on meil vaja mängida aastas koos suvelavastustega kokku umbes 120 etendust," lausus ta ning lisas, et see ei tähenda, et nad kogu aeg Viljandis oma majas tegutseksid, vaid nad käivad ikka teistes linnades väljasõitudel ka.

Augusti lõpus alustati Temufi teatrimaja avalavastuse "Wikmani poisid" esimest lugemist. 
Augusti lõpus alustati Temufi teatrimaja avalavastuse "Wikmani poisid" esimest lugemist. Foto: Elmo Riig

Teatrimaja ei taha Temufi teha harjumuspärast. "Tahame publikut kätel kanda," ütles tegevjuht ning tõi näiteks, et teatrisse tulnud vaatajale antakse pokaal kätte ja jook selle sees on juba pileti hinnas. Joogiga võib saali minna, nii et asi toimiks justkui lounge-teater.

​Lisaks näeb kontseptsioon ette, et kui etendus läbi, ei pea publik ära minema, sest baar jääb talle avatuks. "Et kui eesriie ette langeb, ei tekiks seda lõpetatuse tunnet," põhjendas Maasik.

Valmiv teater hakkab publikut mahutama 150 inimese jagu. Võrdluseks: Ugala teater märgib oma kodulehel, et sealne väike saal on 155-kohaline.

Temufi asutati 2016. aastal Tartus etendunud suvelavastusega "Tom Sawyeri seiklused".

Tagasi üles