Äsja valminud maja köetakse roheliselt

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkaadia aia äärde jäävat maja köetakse nii päikesepatareide, õhk-vesi soojuspumba kui kaugküttega.
Arkaadia aia äärde jäävat maja köetakse nii päikesepatareide, õhk-vesi soojuspumba kui kaugküttega. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Üleeile andis ehitaja omanikule üle Viljandisse Arkaadia aia äärde kerkinud äri- ja eluhoone, mille kütmiseks kasutatakse päikesepatareisid.

Üle kahe krundi, Arkaadia aed 4 ja Väike-Turu tänav 8-a laiuva maja omanikuks on osaühing Baltest Consult. Ettevõtte juhatuse liige Mark Orav selgitas, et hoonet köetakse automaatikaseadmetega, kasutades kolme kütteallikat: päikesepatareisid, õhk-vesi soojuspumpa ja kaugkütet.

«Kui päikeseenergiast jääb kütmiseks puudu, hakkab tööle õhk-vesi soojuspump, aga patareid jätkavad samal ajal endiselt kütmist,» rääkis Orav. «Alles siis, kui ilm läheb nii külmaks, et pumbaga ei ole otstarbekas kütta, lülitub sisse kaugküte.»

Omanik lisas, et tema teada on soojuspumbaga kütmise viimaseks piiriks 14 külmakraadi.

Roheline mõtlemine

Hoone ehitas aktsiaselts Tartu Ehitus. Projektijuht Priit Pruul kinnitas, et Arkaadia aia majas pruugitavad päikesepatareid on kõigiti tänapäevased.

«Seal kasutatavad patareid on praegu saada olevatest kindlasti ühed paremad,» lausus ta.

Ühtlasi avaldas Pruul arvamust, et tänu päikeseenergiat talletavatele patareidele võib moodsa küttesüsteemiga soojaarvetelt tuntavalt säästa.

Mark Orav rääkis seevastu, et päikesepatareide soetamisel osutus peamiseks kaalukeeleks soov loodust säästa. «Odavam oleks patareide raha panka viia ja selle pealt igal aastal intresse välja võtta,» lausus ta, vihjates moodsa süsteemi kulukusele.

Rentnikke otsitakse

Kokku 850-ruutmeetrisest hoonest võtab äripind enda alla 200 ruutmeetrit ning ülejäänu jaotub kolme korteri peale. Mark Orav ei teinud saladust, et ostjaid ja rentnikke alles otsitakse.

«Otsime kaltsukaid, kes kesklinna tuleksid,» sõnas Orav äripinnast rääkides, kuid lisas, et see oli öeldud mõningase irooniaga.

Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks hoone valmis saama mullu novembris. Priit Pruuli selgitust mööda kujunes ehitus pikemaks projekti tehtud muudatuste tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles