ROLAND TULIK Eestlastele meeldib mõelda, et oleme hariduse usku rahvas

Copy
Esimese klassi avaaktus Kesklinna koolis. Pilt on illustratiivne.
Esimese klassi avaaktus Kesklinna koolis. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Paari nädala pärast algab taas kool. Eestlaste kohta mainitakse ikka, et nad on hariduse usku. Vähemalt ise meeldib meile nii mõelda. Elukestev õppetee!

Kui tahta kooliteel ja edaspidigi edukas olla, on vaja mitmesuguseid asju. Näiteks toetavat kodust meelsust ja sõpruskonda, teisi õpihimulisi ja haridust väärtustavaid inimesi oma ellu. On vaja häid õpetajaid, on vaja korralikke koolihooneid. Sugugi mitte teisejärguline ei ole vaimne-kultuuriline tahe ning reaalse paratamatuse tunnetamine ja sellega kuidagi hakkamasaamine. Lapsed ju suunatakse juba varakult õppima. Potilkäik, kätepesu, riidesse panek – kõigel sellel on ju juures tugev õppimismoment ning eesmärgiks on see, et laps tuleks igapäevaelus toime.

Meie haridussüsteemi üha uuendatakse, seegi on paramatus, sest maailm muutub. Haridussüsteemis tervikuna jagub aga sellegipoolest küllaga probleeme, vaadakem või koolimajade seisukorda ja asukohta, transporti kodust nendeni ja tagasi, õpilaste ja õpetajate hulka. Tõsi, eks probleeme ole haridussüsteemis mujalgi maailmas.

Tagasi üles