GALERII Sajad inimesed saatsid Eesti iseseisvuse taastanud vaimuliku viimsele teele (2)

20. augusti klubi värvikat liiget, kirikuõpetaja Villu Jürjot tuli reedel Viljandi Pauluse kirikusse viimsele teekonnale saatma mitusada inimest, sealhulgas Eesti taasiseseisvumise poolt hääletanud kunagise ülemnõukogu liikmed ja luterliku kiriku juhid eesotsas peapiiskop Urmas Viilmaga.

Piiskop Tiit Salumäe ütles oma matusekõnes, et Villu Jürjo lahkus siit ilmast ootamatult 1. augustil. Alles 28. juulil oli ta sellessamas Viljandi Pauluse kirikus teenistuse pidanud. Salumäe viitas kaasteeliste meenutustele, mille järgi oli Jürjo väga põhimõttekindel, et mitte öelda jonnakas inimene: kui oli endale midagi pähe võtnud ja selles veendunud, siis naljalt ei olnud võimalik teda ümber veenda. Ta pühendas kogu oma elu kirikule ja kogudustele, mistõttu jäi perekond mõnevõrra tagaplaanile.

Küllap oli Villu Jürjot vorminud Salumäe hinnangul ka aeg, mil ta Türil ilmale tuli ja kaela hakkas kandma. Teadagi, milline elu käis kõigest viis aastat pärast teise ilmasõja lõppu Eestis. Seda võiks iseloomustada laulusõnadega: gangsterid, vaesus, kriis. Gangsterid olid 1950. aastate Eesti kontekstis Nõukogude võimu sabarakud ja julgeoleku töötajad.

Tagasi üles