Elutöö müünud Viljandi soojašeff saadeti nooruses Praha kevadet maha suruma

Copy
Kristi Markovi šarž Jaan Saarest
Kristi Markovi šarž Jaan Saarest Foto: Kristi Markov

Kui inimese nimi on Jaan Saar, võib kindel olla, et sellest tekib Eestis sekeldusi. Selle loo kangelasele, Viljandi soojaettevõtte Esro ühele omanikule näiteks on aeg-ajalt helistatud Viljandi haiglast, sest Jämejala psühhiaatriakliiniku alkoholitarvitamise häirete ravi teenistuse juhataja nimi on samuti Jaan Saar.

Aga tema, aasta pärast teise maailmasõja lõppu sündinud Saaremaa mees, ei pane seda pahaks. Ta on rahuliku loomuga ega ärritu tühjast. Statistikaameti andmetel kandis Eestis tänavu 1. jaanuari seisuga eesnime Jaan 3865 meest. Kõige populaarsem oli see Viljandimaal, kus neid oli 10 000 elaniku kohta 58,82. 

Jaan Saar on pärit Kuressaarest, toonasest Kingissepast. Kui selles meretaguses linnakeses kaheksa klassi ära sai käidud, otsustas ta, et keskkooli seal ei lähe, kolib hoopis pealinna. "15-aastaselt tulin kodust ära ja läksin Tallinna polütehnikumi õppima tööstusettevõtete elektriseadmeid. Eks kodused olid natuke üllatunud, aga mina olin otsustanud. Matemaatikaga sain juba põhikoolis ilusti hakkama, kuigi hinded olid rohkem tavalise koolipoisi omad."

Tagasi üles