Noored saamid Mulgimaal: Eesti on toonekurgedega üleujutatud põhjamaa

Copy
Arutelude käigus õhutas projekti koordinaator Kadri Laanmets noori lennukamalt mõtlema.
Arutelude käigus õhutas projekti koordinaator Kadri Laanmets noori lennukamalt mõtlema. Foto: Robin Liiber

Üks Kärstna mõisa külastava saami noorte delegatsiooni liikmeid pöördus lauasolijate poole ning sõnas: "Teate, ma pole kunagi söönud õuna, mille ma oleksin ise puu otsast võtnud, nii nagu ma seda Kärstna õunaaias tegin." Eestlasi võis see küll imestama panna, kuid niisuguseid kultuurilisi üllatusi tuli mulgi, võro, seto ja saami koostööprojektis osalejate seas ette rohkesti.

Soome-ugri hõimurahva saamide esindajad käisid Kärstna mõisas pühapäeval, 4. augustil. Neid tõi sinna noortevahetusprojekt, mille lõppeesmärk oli koostada kaks näitust: üks Eestis ja üks Norras. Nüüd arutatigi Euroopa kultuuripealinn Tartu projekti "Tuleviku noored kultuurisaadikud" ettevõtmisena ühise väljapaneku koostamist. 

Nii saame kui ka eestlasi Mulgi-, Võro-, Haanja ja Setomaalt esindavad selles projetis gümnaasiumiõpilased ja tudengid, kes on varem väikeste kultuuriruumide heaks juba midagi ära teinud. Konkursiga oli projekti välja sõelutud 14 noort. Norra saamid võeti partneriteks seetõttu, et Tartule lisaks on 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnad ka Austria Bad Ischl ja Norra keskrannikul asuv Bodø. Tänavu juunis käisid Eesti esindajad Norras ning nüüd saabus saamide kord Eestit külastada. Asjaosaliste sõnul on koostöö kulgenud äratundmismomentide tuules.
Tagasi üles