NÄDALA EHE ... on 9000 aastat vana

Copy
Merevaik oli kõrges hinnas erilise tähendusega materjal, mida kasutasid ehete valmistamiseks juba kiviaja inimesed. Üks selline ehe leitigi Viljandimaalt.
Merevaik oli kõrges hinnas erilise tähendusega materjal, mida kasutasid ehete valmistamiseks juba kiviaja inimesed. Üks selline ehe leitigi Viljandimaalt. Foto: Erakogu

Põhja-Sakala valla Maalasti küla Mäeltoa talu maadelt leiti haruldane merevaigust kaelaehe, mille vanuseks arvatakse olevat umbes 9000 aastat.

Kui see tundub uskumatult kauge aeg, siis tasub meenutada, et kõige varasemad teadaolevad inimasustuse jäljed on pärit 11 000 aasta tagusest ajast ning uhke merevaigust ripatsi kandja ja Pulli asula elanike vahele jäi sama palju aega kui meie ja Jeesuse Kristuse sünni vahele.

Maalasti maapõuest on varemgi eelajaloolisi tööriistu leitud ja kaks samuti umbes 9000 aasta vanust tulekivist nooleotsa. Kui Eesti teadusel raha oleks, siis oleks ilmselt üsnagi mõistlik kogu Maalasti küla sentimeeterhaaval üles kaevata. Iseasi, kuidas külaelanikud sellesse suhtuksid, aga leiud oleksid kindlasti hindamatud. Esialgu tuleb aga piirduda puhutiste kaevamiste ja juhuleidudega, samas aga tunda rõõmu sellest, et Viljandimaal ajalugu väärtustatakse.

Märksõnad

Tagasi üles