Kunst kui põgenemismasin

Copy
Mari Vallikivi kinnitusel huvi autsaiderkunsti vastu kasvab ning paljud riigid üritavad neid kunstnikke avastada.
Mari Vallikivi kinnitusel huvi autsaiderkunsti vastu kasvab ning paljud riigid üritavad neid kunstnikke avastada. Foto: Elmo Riig

Viljandis, Valgas ja Tartus ootab vaatajaid suur ülevaatenäitus «Varjatud maailmade avardumine. Ida-Euroopa autsaiderkunst». Kondase keskuse kureeritud ja Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluval väljapanekul saab näha seni laiema publiku eest varjul olnud teoseid kümne riigi autsaiderkunsti kogust.

Üks näituse kuraatoreid Mari Vallikivi räägib, et esitletakse peamiselt psühhiaatriahaiglates ja erihooldekodudes sotsiaalses isolatsioonis sündinud kunsti. Esindatud on ka kunstiteraapia seansside käigus või juhendajate käe all loodud tööd. Tema sõnul soovitakse selle näitusega rõhutada, et diagnoos ei tohiks varjutada kunstniku loomingut, ning aidata kaasa haavatava positsiooniga loojate kaasamisse kunstivälja ja ühiskonda tervikuna. 

Saame Mari Vallikiviga kokku Kondase keskuses, kus uuritakse loovuse müstilist alget. Esindatud on universumiga ühenduses olevad visionäärid ja oma ümbrust täpselt dokumenteerivad loojad. Teiste seas on väljas maailmas kõrgelt hinnatud autsaiderkunstnike Anna Zemánková ja Cecilie Marková tööd, neist esimese looming on valitud ka selle aasta Veneetsia kunstibiennaalile.

Tagasi üles