Poliitik: ühingus saan olla mina ise

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühingusse Vaba Isamaaline Kodanik ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus (paremal) juhib homme koos ühingu- ja parteikaaslase Tõnis Lukase (vasakul) ning samuti ühingusse kuuluva europarlamendi liikme Indrek Tarandiga ühingu aruteluringi.
Ühingusse Vaba Isamaaline Kodanik ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus (paremal) juhib homme koos ühingu- ja parteikaaslase Tõnis Lukase (vasakul) ning samuti ühingusse kuuluva europarlamendi liikme Indrek Tarandiga ühingu aruteluringi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mittetulundusühingusse Vaba Isamaaline Kodanik kuuluv Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus tõdes, et selles organisatsioonis ei pea ta kinni pidama parteilisest joonest.

Poliitmaastikul Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) esindav Loodus lisas, et tänu sellele saab ta Vaba Isamaalise Kodaniku (VIK) mõttekodades olla tema ise.

Homme toimub Viljandi kohvikus VIKi arutelu, mida Loodus koos kahe ühingukaaslasega tüürib. Kaasjuhtideks on samuti IRL-i ridadesse kuuluv Tõnis Lukas ja Eestimaa Roheliste europarlamendi fraktsiooni liige Indrek Tarand.

Tarmo Loodus, milles seisneb VIK-i vajalikkus ja tähtsus?

See on hea näide kodanikuühiskonna olemusest. Inimesed tulevad kokku, arutavad meie elu probleeme ja püüavad neile ka ise vastuseid anda.

Olen alati huvitunud vabast mõttearendusest – väitlustest, kus ma ei pea kogu aeg mõtlema nii-öelda parteilise joone peale, olgu teemaks kas või halduskorraldus. Minul on sellest teistmoodi arusaamine kui minu erakonnal. Siin aga on vaba mõtlemise koda, ideede ja arvamuste paljususe tekkimise koht, kus ma saan olla mina ise.

VIK on nüüdseks üle poole aasta tegutsenud. Kas see on teie meelest täitnud eesmärki, mille nimel see ellu kutsuti?

VIK on olnud tubli. Kaasa löövad ju toredad isemõtlejad, keda ei seo erakondlus või mingisse muusse tsunfti kuulumine. Näiteks homme kell 15 räägivad Viljandi kohvikus europarlamendi liige Indrek Tarand ja rahvuslane Tõnis Lukas.

Kohtumised ja avalikud esinemised on ikka rahvast kokku toonud. Ilmselt vajatakse erakondadevälist vaba lava, kus oma mõtteid välja öelda. Täidame sellise tegevusega kenasti oma eesmärki.

Millised on teie ootused homse aruteluringi osas?

Esmalt on ootus, et inimesed tabaksid sellise vaba arutelu foorumi olemasolu ära ja tuleksid kohale — siis saame kuulata ja väidelda. See on kõige olulisem! Ja kui selle käigus kujunevad välja mingid seisukohad või arvamused, on see lisaväärtus.

Kindlasti on ka neid, kes ise tahavad edaspidi selle mittetulundusühingu tegevuses kaasa lüüa, mis tähendaks Viljandimaal Vaba Isamaalise Kodaniku tegevuse algust.

Kas VIK-ist peaks saama erakond?

Meil pole sellist plaani, et kuna mina olen Viljandis VIK-i liige, on see minu meeskond. Küll võib sellest saada koostööpartner omavalitsustele ja teistele kodanikuühendustele kohaliku elu edendamiseks või ka riigis parema elukorralduse taotlemiseks. Lõplikke otsuseid teevad inimesed, kes selles mittetulundusühingus kokku saavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles