Sakala on folgil teist aastat oma lavaga

Copy
Pärimusmuusik Cätlin Mägi on üks Sakala folgilava külalistest.
Pärimusmuusik Cätlin Mägi on üks Sakala folgilava külalistest. Foto: Andrew Cronshaw

Ajalehel Sakala on teist korda Viljandi pärimusmuusika festivali ajaloos oma lava, kus ajakirjanikud ei pane kuulajaid proovile pillimänguoskuse ja lauluvõimega, vaid veeretavad oma ala meistritega jutulõnga. Lava on Jaani kiriku juures vallikraavis.

Viljandi pärimusmuusika festivalil on ikka nii, et mõnda inimest kohtad iga paari tunni tagant ja isegi kui sa teda isiklikult ei tunne ja sõnagi ei vaheta, muutub ta lõpuks nagu vanaks tuttavaks. Ja mõni on nägupidi juba varem tuttav. Sakala otsis üles tuntud folkijad, paneb neile mikrofoni nina ette ja uurib, miks nad ikka ja jälle folgile tagasi tulevad. Tööst ja elust kõneldakse muidugi ka.

"Ehkki Viljandi folk on pärimusmuusika festival, on ehk veelgi suurem osa pärimuse edasiandmises sõnal," rääkis Sakala peatoimetaja Hans Väre. "Ja pärimust kuhjub tänavu 31. korda toimuva festivali kohta iga aastaga. Need inimesed, kellega me pärimusmuusika festivalil Sakala jutulaval juttu vestame, on ühel või teisel moel juba ise saanud osaks pärimusest. Kindlasti on kõik folkijad neid kas televiisoris või elava publiku ees ka esinemas näinud, aga vaevalt et sellises kastmes, nagu nad Sakala jutulaval üles astuvad. Need tulevad kindlasti suviselt kerged ja mõnusad vestlused, kuid ikka sellised, kust midagi kahe kõrva vahele ka sügiseks salve jääb."

Reedel, 26. juulil kell 14 jutustavad Marko Veisson ja Ramo Teder Sakala kultuuritoimetaja Margus Haavaga. Samal päeva kell 17 vahetab poliitiliste suundade mudija Jüri Ratas mõtteid Sakala peatoimetaja Hans Värega. Laupäeval, 27. juulil kell 14 kõneleb eesti rahva raudvara Anu Raud Sakala peatoimetaja Hans Värega ja kell 17 paneb punkti muusik ja õpetaja Cätlin Mägi, kes kõneleb Margus Haavaga sellest, mis teeb folgist folgi. 

Tagasi üles