Üheksakümneaastane, kes hüppab igal hommikul kella viie ajal sadulasse ja kaob

Copy
Väikesest vihmast jalgrattaentusiast Leo Luht ennast häirida ei lase. Ega ka sellest, et tal on juba üheksakümmend aastat turjal. 
Väikesest vihmast jalgrattaentusiast Leo Luht ennast häirida ei lase. Ega ka sellest, et tal on juba üheksakümmend aastat turjal. Foto: Elmo Riig

Mida teie teete hommikul kella viie ajal? Võhma mees Leo Luht istub siis juba jalgratta seljas ja väntab Kõo poole. Seda on ta teinud viimased viis aastat igal hommikul. 22 kilomeetrit edasi-tagasi. Aprillist novembrini. Leo Luht on rõõmsameelne ja energiline ning raske uskuda, et tuleva nädala neljapäeval tähistab ta oma 90. sünnipäeva.

Võta, kuidas tahad, kell viis on ikka päris varane aeg. Leo Luht nii ei arva. Ta muigab ja räägib, et kuulis just raadiost, et kella viie ajal tõusta on praegu kõige suurem moeasi. Tema lihtsalt oli moest pisut ees, muud ei midagi. Ta kord juba on varajane mees. Uni läheb ära ja mida sa ikka siis teed. Ja nii terve elu.

Omal ajal töötas Leo raudteel, turbarabas, lihakombinaadis ja kolhoosis. Võhma lihakombinaadis oli ametis just selle hiilgeajal. Vaat siis tehti seal vorsti mis ka vorst on. Siis oli Võhmas elu ja nii head vorsti kui toona pole Leo hiljem saanud. Leo ei salga, et tänapäeva poevorstidesse suhtub ta teatud umbusuga. 

Tagasi üles