Hobune, ehitusplaanid ja kompass – kaotatud esemete kirju paraad

Copy
Kaotatud esemete hulgas on rahakotid esirinnas olenemata sellest, millise võimu all välja antud mündid seal sees parajasti kõlisema juhtuvad.
Kaotatud esemete hulgas on rahakotid esirinnas olenemata sellest, millise võimu all välja antud mündid seal sees parajasti kõlisema juhtuvad. Foto: Jan Randar Raidma

Viljandiga seotud ühismeediat vaadates ei näi mööduvat päevagi, mil midagi kaotsi ei lähe. Kaovad telefonid, käekellad, ehted ja kotid, rahakotid ja pangakaardid ning vahel isegi jalanõud. Mida aga kaotasid linlased sadakond aastat tagasi? Pilt oli tegelikult enam-vähem sama, kuigi siis polnud telefone, mida kaotada, ja sotsiaalmeediat, kus sellest teada anda.

Selle-eest ilmus ajalehtedes regulaarselt rubriik "Kaotatud ja leitud". Kaotsi läksid uurid ja kotid, vahel ka ehitusplaanid ja liivapaber ning juhtus sedagi, et kaotsi ei läinud ainult kass või koer, vaid hobune koos ree ja rakmetega.

Väga raske öelda, milline oli inimkonna ajaloos esimene kaotatud ese, aga päevselge on see, et asjade kaotamine on sama vana kui asjade ajalugu. See juba kord on lihtsalt üks väga inimlik nähtus. Juba Vana-Kreeka ja Vana-Rooma tekstid räägivad sellest ning samuti leidub viiteid kaotatud ja leitud esemetele piiblis. Inglise kuningas John oli üks nendest, kellel läks kaotamisega eriti täbarasti. Tema jäi 1216. aastal Washi soos ilma varakambrist, mida igaks juhuks koos õukonnaga kaasa taris. Johni kalliskivid ja muud väärisesemed on tänapäevani leidmata.

Tagasi üles