JAAK ALLIK Eesti vajab peaministrit, kelle sõna ja tahe maksavad

Copy
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Elmo Riig

Seda on juba tüütuseni korratud, et uue valituse põhiülesandeks saab liikumine eelarvetasakaalu poole, mis tähendab valusaid kärpeid eelarve kulude poolel ning lisaks automaksule veel näiteks julgeolekumaksu kehtestamist. Ehk siis täiendavat tulu- ja käibemaksu tõusu. Et vastne peaminister Kristen Michal on otsustanud jätkata senise valitsuskoalitsiooniga, peab ta saavutama koalitsioonipartnerite vahel üksmeele uute ebapopulaarsete otsuste tegemiseks.

Sisuliselt teame aga seda, et uue peaministri poliitiline eesmärk on Reformierakonna tavapärase 25-protsendilise reitingu taastamine ning 2027. aasta parlamendivalimiste võitmine, mis vajab Reformierakonnas pettunud valijate baasil kerkinud Isamaa reitingust õhu väljalaskmist. Esimeseks kontrolljooneks selles on kohalikud valimised 2025. aasta oktoobris.

Kui Reformierakond kaotab need valimised Isamaale ja seda eriti linnades, siis tuleb kasutusele võtta järeleproovitud abinõu ning senine partner, seekord sotsid, valitsusest välja visata ja Isamaa asemele kutsuda. 2014. aastal sooritasid reformikad mäletatavasti vastupidise manöövri ja hävitasid sellega sotside tollase 28-protsendilise reitingu. Muidugi võib tekkida küsimus, kas Urmas Reinsalu – nagu tol ajaloolisel korral Sven Mikser – sellele liimile ikka läheb. Küll ta aga läheb, sest keeldudes annaks ta alust süüdistusteks hirmust valitsusvastutuse ees ning ka puhtparempoolse valitsusvõimaluse põhjalaskmises. Mis aga peaasi: võimul olla on alati magusam kui niisama opositsioonis viriseda.

Tagasi üles