Viiratsi raamatukogu juhib tähelepanu ülemaailmsele emotikonide päevale

Kui emotikon on tähtede ja kirjavahemärkidega loodud kujund, mis väljendab kokkuleppeliselt emotsiooni, siis emoji on selle pildiline väljendus veebimaailmas. Seejuures väljendavad vähesed emoji'd emotsiooni.
Kui emotikon on tähtede ja kirjavahemärkidega loodud kujund, mis väljendab kokkuleppeliselt emotsiooni, siis emoji on selle pildiline väljendus veebimaailmas. Seejuures väljendavad vähesed emoji'd emotsiooni. Foto: Kuvatõmmis

Viiratsi rahvaraamatukogu annab ühismeedias teada, et tähistab täna ülemaailmset emotikonide päeva. Naeru- ja nutunäost alguse saanud emotsioonimärkide kasutuselevõtust veebisuhtluses möödub tänavu üle 40 aasta.

Emotikonide päeva hakati tähistama 2014. aasta 17. juulil ning see sõna tuleb sõnade "emotsioon" ja "ikoon" liitmisest. Emotikone saab luua tähtede ja kirjavahemärkide abil.

Emotikoni loojaks peetakse arvutiteadlast Scott Fahlmani, kes 1982. aastal soovitas kolleegidel kasutada veebis peetavates vestlustes oma emotsiooni näitamiseks teksti juures naeratavat või kurba nägu.

Mõningatel andmetel asuti emotikone veebivestluses kasutama 1979. aastal, aga mõte kasutada kombinatsiooni koolonist ja sulust kirjutaja emotsiooni näitamiseks pärineb kirjalike allikate väitel juba 1648. aastast, kui seda kasutas poeet Robert Herrick.

Tähtedest ja kirjavahemärkidest loodud emotikonid on tänapäeval arenenud pildiliselt väljendatavateks emoji‘deks ja neid on ühe uuringu järgi maailmas kasutusel üle 3700. Et aga paljud süsteemid lubavad kasutajatel luua ja kasutusele võtta omaenda emoji‘sid, siis on nende arv lõputu. Tehniliselt on emotikonide ja emoji‘de nimekuju sarnasus juhuslik, sest emoji‘d mõeldi välja Jaapanis, kujundid said ühtse nime jaapani keelest tuletatult ning vaid mõni neist märkidest väljendab emotsiooni.

Viiratsi raamatukogu toob oma postituses välja, et Hiina kunstnik ja kirjanik Xu Bing on kirjutanud raamatu, milles ei ole ühtki sõna, vaid ainult emotikonid.

Tagasi üles