Muusikut ja endist Viljandi abilinnapead Tonio Tamrat tuli ära saatma mitusada inimest

Tonio Tamra ärasaatmine oli pühapäeval Viljandis pärimusmuusika aidas.
Tonio Tamra ärasaatmine oli pühapäeval Viljandis pärimusmuusika aidas. Foto: Elmo Riig

Koolijuhi, helilooja, arranžeerija, muusiku ja hiljutise Viljandi abilinnapea Tonio Tamra ärasaatmisele pärimusmuusika aita kogunes pühapäeval mitusada inimest. Kevadel 62-aastaseks saanud Tamra suri raske haiguse tagajärjel.

Ärasaatmisel meenutas näitleja ja endine Ugala teatri loominguline juht Indrek Sammul Tonio Tamra eluteed. Tallinnas sündinud, aga seejärel vanematega üsna pea Abja-Paluojale kolinud Tamra alustas kooliteed Viljandis, kus ta õppis 15. eluaastani toonases 5. keskkoolis Paalalinnas.

Seejärel asus ta muusikalist keskharidust saama Tallinnas ning pärast mitme kooli lõpetamist asus 1990. aastate keskel haldusjuhina uueks ehitama Eesti muusika- ja teatriakadeemiat. 2000. aastate algul rajas ta Viljandi kultuuriakadeemiale muusikamaja ning seejärel ehitas uueks Viljandi muusikakooli.

2003. aastal Viljandisse tagasi kolinud Tamra töötas kümme aastat korraga Viljandi muusikakooli direktori ja akadeemia haldusjuhina ehk nagu ta ise ütles, siis hommikul üks ja õhtul teine töö.

2013. aastal taandus ta akadeemiast ning pühendas varasemast rohkem aega heliloomingule. Ta osales väga aktiivselt maakonna ja üle-eestiliste laulu ja tantsupidude korraldamises, seadis heliteoseid orkestritele ning oli 2019. aasta üldtantsupeo muusikaline juht.

2022. aastal lahkus ta muusikakooli juhi kohalt, et asuda tööle Viljandi abilinnapeana. Sealt lahkus ta tänavu 9. märtsil, oma 62. sünnipäeval, sest raske haiguse tõttu ei saanud ta enam ametikohal jätkata.

Head sõpra meenutasid Viljandi Rotary klubi juht Tiit Jürmann, folgipealik Ando Kiviberg, kellega koos Tamra pärimusmuusika aita rajas, ja Viljandi linnapea Johan-Kristjan Konovalov, kes oli Tamra Viljandisse kolimise ajal 12-aastane muusikakooli õpilane.

Nii Kiviberg kui Konovalov rõhutasid Tamra head tööd noortega. Sellest andsid ühismeedias tunnistust arvukad järelehüüded, mida tegid eeskätt Tamrast põlvkond või kaks nooremad inimesed.

"Elumuutev," sõnastas Konovalov paljude noorte ühise hinnangu Tamraga kohtumise ja temaga üheskoos tegutsemise kohta. Ka Konovalov ise meenutas, kuidas ta oli koolijuhi suunamisel õpitavat pilli vahetanud ja tänu sellele leidnud tee muusika juurde.

Videote kaudu jõudis leinajateni Tonio Tamra ise, kes õpetas aida suure saali ekraanile kuvatud humoorikas videos jänest nülgima, imiteeris viiulimängu ning dirigeeris ise enda kirjutatud teost "Quo vadis" sümfooniaorkestrile ja koorile. Just seda teost pidas ta enda loodutest parimaks.

Tonio Tamra on kolmel korral saanud Viljandi kultuuripreemia. Alates 2004. aastast oli ta Eesti muusika- ja teatriakadeemia auliige, talle on antud Tartu ülikooli aumärk, ta on võitnud Eesti sümfooniaorkestrite liidu aastapreemia ning Kultuurkapitali aastapreemia Viljandi muusikakoolile uue näo loomise eest. Tamra oli ka sümfooniaorkestrite liidu auliige, pälvis Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi aasta looja auhinna ning Kultuurkapitali aasta teo auhinna tegevuse eest üldtantsupeo muusikajuhina.

Tagasi üles