PRIIT TOOBAL Eesti 200 ja Kristina Kallas lähevad jõuga maagümnaasiume sulgema (4)

Priit Toobal, Põhja-Sakala vallavolinik ja ettevõtja
Priit Toobal, Põhja-Sakala vallavolinik ja ettevõtja Foto: Elmo Riig

Käesoleva nädala neljapäeval tutvustasid akadeemik Jaak Aaviksoo ning haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ministeeriumi tellitud ja Aaviksoo töörühma kokkupandud analüüsi, mis näitab, kuhu meie riigis haridusele ettenähtud raha kulub.

Meedia noppis tehtud analüüsist peamiseks uudiseks teadmise, et liiga palju pannakse raha betooni ja vähe inimestesse ehk palkadesse. Ausalt öeldes pole ma kindel, kas selleks oli vaja akadeemikult analüüsi tellida, usun, et see teadmine pidanuks ka haridus- ja teadus- ning rahandusministeeriumil endal olemas olema, aga see selleks. Vahel on vaja, et tõe ütleks välja keegi kõrvalseisja, siis usutakse rohkem.

Minu jaoks oli aga selle analüüsi järeldustes üks palju olulisem ja märgilisem teema. Nimelt leiab praegune minister – ja ta on seda seisukohta ka oma erakonnas jõuliselt suruma hakanud –, et tulevikus jäävad omavalitsuste pidada lasteaiad ja põhikoolid, sealt edasi juba tegutseb ehk keelab, käsib, poob ja laseb riigivalitsus. Enim puudutab see muudatus keskhariduse andmist, sest praegu on gümnaasiumide pidajad riigi kõrval ka kohalikud omavalitsused ehk linnad ja vallad. Kohalike omavalitsuse peetavad gümnaasiumid on riigil juba ammu jalus olnud ja nüüd, suurel suvel, mil suurem osa inimesi varbaid merevees loputab, plaanitakse gümnaasiumide pidamise õigus uue koalitsiooni kokkupanemise käigus omavalitsustelt ära võtta.  Seega ei anta tulevikus omavalitsustele enam ka gümnaasiumides töötavate õpetajate palgaraha.

Tagasi üles