JUHTKIRI Vesi lagunenud riigieelarve ahjus

Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Nädala alguses istus võimuliit Toompeal maha, et asuda uute koalitsiooniläbirääkimiste kallale. Igal pärastlõunal antakse ülevaade seni arutatust ja otsustatust ning võib öelda, et seni on kõik kulgenud nii, nagu Sakala ennustas. Kaja Kallaselt ohje üle võttev Kristen Michal jätkab paati kõigutamata senise poliitika elluviimist. Ilmselt on soov rahu hoida, aga ega olukord ka erilist mänguruumi jäta.

Praeguseks teame, et riigil ehk siis tegelikult meil endil tuleb leppida pingule tõmmatud püksirihmaga päris mitmel aastal. Tulevane peaminister rääkis kolmapäeva pärastlõunal, et uus valitsus on võtnud hoiaku, et mitmesuguseid kärpeid tehakse aastatel 2025–2027. "Kärbime teenistujaid ja halduskulusid, kuid me ei kärbi võimeid!" kuulutas Michal pressikonverentsil ning jättis targu selgitamata, kuidas selline vägitükk täpselt õnnestuma peaks.

Ilmselge, et kärpeid oleme sunnitud tegema, aga mõneski mõttes oleks ausam ja parem, kui kärpijad ütleksid välja, et paraku kahaneb ka võimete kärbe. Ning kui kuidagi õnnestub võimete kärbe väiksena hoida mõnes asutuses või valdkonnas, siis seda üksnes alles jäävate töötajate ületundide ning lisaülesannete hinnaga. Praeguse kommunikatsiooni järgi tundub, justkui oleks meil ministeeriumid, asutused ja organisatsioonid, kus on aastaid palka makstud niisama kohvijoomise ja jalakõlgutamise eest.

Tagasi üles