Õpilased tänavad sotsiaalmeedias oma lahkunud õpetajat

Ansambli Trad.Attack! liige Tõnu Tubli meenutas sotsiaalmeedias, et muusikakooli direktori Tonio Tamra karm kriitika tema trummimänguoskuse kohta oli see, tänu millele temast trummar sai.
Ansambli Trad.Attack! liige Tõnu Tubli meenutas sotsiaalmeedias, et muusikakooli direktori Tonio Tamra karm kriitika tema trummimänguoskuse kohta oli see, tänu millele temast trummar sai. Foto: Marko Saarm

Muusiku ja koolijuhi Tonio Tamra lahkumise järel on sotsiaalmeediasse järelehüüdeid teinud Viljandi muusikakoolist tuule tiibadesse saanud muusikud.

"Mu peas keerleb mälestus ajast, mil olin vaevalt 15, ühest novembrikuu õhtul Viljandi muusikakoolis verivärskelt loodud pop-jazz osakonna pilootprojekti Wind & Sound proovist," alustas ansambli Trad.Attack! trummar Tõnu Tubli.

Ta meenutas, et see oli bändi tund ning paar kuud oli õpitud ja harjutatud enda meelest vingelt funkima. "Oli teada, et tunni lõpus tulevad Tuulike ja Tonio (Tuul ja Toon ehk Wind & Sound) n-ö kontrollima, et kuidas siis Eesti esimesel koolinoorte pop-jazz bändil tundides edeneb. No tulitegi. Ja kõik oli tore ja rõõmus, kuniks sa pöördusid minu poole ja ütlesid, et jah, kõik on tore ja vahva, aga trummar ei toimi ikka üldse ja võib-olla peaks vahetama näiteks kellegi teise vastu, aga midagi peaks selles osas ette võtma. Ma tundsin end pehmelt öeldes sitasti, olin solvunud ja vihane ja teab mida veel. Aga järgmine päev pärast tunde koolis ning ka muusikakoolis läksin ja faking harjutasin. Ja ka järgmine päev samamoodi. Ja järgmine. Mu ema räägib mulle ikka lugu, kuidas ta siis jõululaupäeval mulle helistas, et kas ma tuleks varsti koju, et saaks jõululaua katta ja koos sööma hakata, ning ma vastasin, et à la "Jaa, kohe tulen, ma teen harjutuse lõpuni" ... Jaanuari alguses siis sai ka esimene esinemine tehtud, peale mida patsutasid õlale ja ütlesid: "Väga hea, nii võib sinust täitsa asja saada ju."" 

Tubli nentis: "Ma tean nüüd, et sa teadsid täpselt, mida ütlesid, et ma teeksin, mida tegin, et olla ehk siin, kus olen praegu, ja kuigi leppisime kunagi ammu juba kokku, et võib-olla see pole pedagoogilise käitumise musternäidis, siis ma olen elu lõpuni tänulik, et sa tegelesid suunamudimisega ajal, mil seda sisuliselt ei eksisteerinud, ja olid üks ülimalt oluline alustala minu muusikuks olemise teel."

Samas noortebändis tegutsenud nüüdne Viljandi linnapea Johan-Kristjan Konovalov märkis sotsiaalmeedias, et julgeb Tonio Tamrat pidada üheks oma elu enim mõjutanud inimeseks.

"Aastal 2003, kui Tonio Viljandi muusikakooli juhtima asus, olin mina 12-aastane. Sealt edasi ja läbi kogu teismeea sai minu elu mõtteks muusika ja pillimäng. Tonio oli õpilastele juht. Ta oli nõudlik ja andis noortele vastutust. Selle tulemusena sündis vastastikune austus ja usaldus. Ta oli Õpetaja, suure algustähega," kirjutas Konovalov.

Ta lisas, et linnapeana jääb ta Tamrat meenutama kui tugevat visiooniga juhti, kes tegi oma isa jälgedes Viljandi muusikakoolist tipptasemel õppeasutuse, kelle eestvedamisel ehitati orkestrimaja ja renoveeriti muusikakooli peahoone ning pandi alus tuhandete noorte muusikaarmastusele. Konovalovi sõnul seisis Tamra linnavolikogu liikme ning hiljem kultuuri, spordi ja sotsiaalvaldkonna abilinnapeana vankumatult linna ja selle elanike huvide eest.

Tagasi üles