Hukatud riigimehe säilmed plaanitakse ekspertiisiks välja kaevata

Copy
Jüri Vilmsi hauaplats Pilistvere kalmistul

 
Jüri Vilmsi hauaplats Pilistvere kalmistul  Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti muinsuskaitse selts ja sõjamuuseum plaanivad segastel asjaoludel hukatud riigimehe Jüri Vilmsi säilmed Pilistvere kalmistult üles kaevata ning teha neile ekspertiis ja DNA-analüüs. DNA-uuringud on plaanis teha Austria laboris ja luu-uuringuid Tallinna ülikooli laboris.  

Tänavu täitus Vilmsi sünnist 135 aastat ja tema surma täpsemad asjaolud on seni teadmata. Ajalooliste allikate põhjal lasti Eesti Ajutise Valitsuse abiesimees ja kohtuminister Vilms 13. aprillil 1918 Helsingis maha. 1997. aastal ilmus Soome ajaloolase Seppo Zetterbergi raamat "Jüri Vilmsin Kuolema", millest valmis eestikeelne tõlge "Jüri Vilmsi surm" 2004. aastal. Raamatus toob Zetterberg ära üksteisele vastu rääkivad ja kahtlased kohad Vilmsi hukkamisloos. Raamatu lõppsõnas nendib Soome ajaloolane, et ta kahtles Vilmsi haua ehtsuses juba varem, aga pärast selle raamatu koostamist teeb ta veel enam.

Avalikkuse ette on ilmunud veel üks hukkamisversioon, milles kirjeldatakse kolme eestlase mahalaskmist 1918. aasta aprilli lõpul Hämeenlinnast põhja pool Hauhos Rootsi vabatahtlike poolt. Neidki hukatuid hakati käsitlema kui Vilmsi ja tema kaaslasi. 

Tagasi üles