Ugala teatri uue hooaja avalavastus sünnib koos Valmiera draamateatriga

Copy
Ugala ja Valmiera teatri koostöölavastus "Cosmopolitan" on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.
Ugala ja Valmiera teatri koostöölavastus "Cosmopolitan" on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Foto: Elelna Koit

14. septembril esietendub Ugala teatri suures saalis 105. hooaja avalavastusena "Cosmopolitan", mis sünnib koostöös Läti Valmiera draamateatriga. Nii mängivad laval viis Ugala ja viis Valmiera teatri näitlejat. 

Nagu rääkis dramaturg ja lavastaja Andres Noormets, on praegu moodne olla maailmakodanik: kasutada maksimaalseid vabadusi ja mitte vastutada, elada kõikjal ja kuuluda mitte kuhugi. "Aga kui vana hea maailm ümbert kaob, kuhu paneb trendikas kosmopoliit siis oma kumiseva pea? Sellele otsimegi koos lätlastega hooaja avalavastuses vastust."

Ott Kiluski "Cosmopolitan" räägib loo Andrewst, kes on pärit New Yorgist, ja Germanist, kes on pärit Venemaalt. Andrew on noor kosmopoliit, ilma juurte ja rahvuseta müügimees läänest, German aga endisest balletiartistist pensionär idast. Ühel kenal päeval reisivad nad Eesti ja Läti piiril asuvasse motelli. Nad ei tea mitte midagi teineteise olemasolust, nad ei tunne kohalikke keeli ega kombeid, nad mõlemad varjavad oma tegelikke eesmärke.

Järgneva ööpäeva jooksul arenevad selles motellis kummalised sündmused: seal kohtuvad hulk värvikaid tegelasi ja neli keelt, põrkuvad maailmavaated ja tõekspidamised, varjatud plaanid ja avaldamata lood. Pidev möödarääkimine, üksteise võõristamine, omavaheline mõõduvõtmine ja peidus olevad saladused võtavad koomilised ja absurdsed mõõtmed.

Lavastus "Cosmopolitan" on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Kui Eesti esietendus on 14. septembril, siis Lätis Valmiera teatris esietendub lavastus 4. oktoobril. Laval kõlavad eesti, läti, inglise ja vene keel ning kõik etendused on subtiitritega. 

Lavastuse kunstnik on Valters Kristbergs, kostüümikunstnikud Maarja Viiding ja Ilze Vītoliņa, videokunstnik Taavi Varm, muusikaline kujundaja Peeter Konovalov, valguskujundaja Lauris Johansons. Tõlkijad on Jānus Johansons, Alden Kirss ja Oleg Titov. Mängivad Aarne Soro, Alden Kirss, Eduards Johansons, Ieva Puķe, Jānus Johansons, Klinta Reinholde, Krišjānis Salmiņš, Martin Mill, Oleg Titov ja Terje Pennie.

Tagasi üles