Kohtumine tundmatuga – läbi seinte sisenevad olendid, Viljandi meditsiiniõe märgistamine ja Pinska perenaise kosmosereis (2)

Copy
Kuigi NASA aruandes ei jõutud järeldusele, et maaväline elu on olemas, ei eitanud NASA võimalust, et "Maa atmosfääris tegutseb potentsiaalne tundmatu tulnukate tehnoloogia".
Kuigi NASA aruandes ei jõutud järeldusele, et maaväline elu on olemas, ei eitanud NASA võimalust, et "Maa atmosfääris tegutseb potentsiaalne tundmatu tulnukate tehnoloogia". Foto: Pärnu Postimees

USA presidendikandidaatide esimese televäitluse eel juuni lõpus huvitas valijaid sotsiaalmeedias tehtud küsitluse järgi kõige rohkem see, kas UFO-d on olemas – kandidaat Donald Trump nimelt oli varem väitnud, et tema valduses on salajased UFO-failid. Üleloomulikel teemadel paraku ei räägitud, kui mitte kogu väitlust anomaalseks pidada.

Ent USA valijate huvi peegeldab teemat, mis on läbi ajaloo eri moel inimkonda köitnud. Vahetevahel lendavad Maa taevas objektid, millele ei oska seletust anda teadlased, piloodid ega sõjaväelased, ning vahetevahel kohtuvad kained ja tervemõistuslikud inimesed olenditega, kelle päritolu jääb saladuseks, välimusest rääkimata.

XXI sajandil tehakse vahet tuvastamata lendavatel objektidel (UFO, lühend ingliskeelsest nimetusest unidentified flying object) ja tuvastamata õhufenomenidel (UAP, unidentified aerial phenomena). Suupärasuse huvides kasutame selles loos XX sajandist pärit UFO-mõistet. Eesti ja Viljandimaa kontekstis on siin kasutatud folkloorsete uskumusolendite sõnastikku, Igor Volke teost "Eesti anomaalsete keskkonnanähtuste x-failid (kogutud aastatel 1972–2022)" ja Laura Mäemetsa 2017. aasta teadustööd "Pelli pärimus Mulgimaal: traditsioon, tuntus ja tähendus".

Tagasi üles