Väärikat elulõputeenust vajavad üha nooremad inimesed

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Koduhospiitsi õde-koordinaator Liia Võsu (vasakul) ja õde Eneli Tulp (keskel) teel kodukülastusele. Neid saadab koduteenuste osakonna juhataja Kadri Oras.
Koduhospiitsi õde-koordinaator Liia Võsu (vasakul) ja õde Eneli Tulp (keskel) teel kodukülastusele. Neid saadab koduteenuste osakonna juhataja Kadri Oras. Foto: Krista Viira

«Ühiskond arutleb sel suvel patsiendi elu lõpu tahteavalduse teemadel,» tõdes Viljandi haigla koduteenuste osakonna juhataja Kadri Oras. «Meedikutele on ühtviisi oluline kõnelda nii elust lahkumise korraldamisest kui sellest, kuidas aidata elada väärikalt kuni surmani.»

Ta märkis, et kui elulõputeenused on korraldamata, siis võibki ainus valik tunduda suremine. Hospiitsravi teenustega on võimalik aga tagada inimesele valutu elu lõpp. Koduhospiitsi teenus toetab inimese ja tema pere soovi elada ja lahkuda turvaliselt oma kodus.

Viljandi haigla taastusravikliinikus pakutakse hospiitsiteenust eelmise aasta algusest. Eelmise nädala lõpus arutasid Viljandi haigla, Tartu ülikooli kliinikumi ja Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia erialal töötavad arstid, õed ja sotsiaaltöötajad, kuidas üheskoos paremini patsiente nende elu lõpus nii haiglas kui kodus toetada.

Tagasi üles