MARGIT RÜÜTELMANN Viljandi probleem ei ole ainulaadne: konteinereid, kus ei ole kontrollivaid silmi, on üle Eesti

Margit Rüütelmann
, Eesti ringmajandusettevõtete liidu tegevjuht
Copy
Margit Rüütelmann
Margit Rüütelmann Foto: Erakogu

Väikeses ja kaunis Viljandis on puhkenud omamoodi prügiskandaal: Paalalinnas Maksimarketi taga asuvad pakendijäätmete kogumise konteinerid on pidevalt täis, jäätmed vedelevad konteinerite ümbruses maas ning reostavad loodust ja riivavad pilku.

Sakala kirjutas neist konteinereist juba mais, avades põhjusi ja probleeme, kuid linnavalitsuse väitel olevat süüdi tootjavastutusorganisatsioonid ja jäätmevedajad, kes ei tühjenda konteinereid piisavalt tihedalt. Samalaadsed probleemid tekivad aeg-ajalt mujalgi Eestis, küll aga on lahenduskäik seekord varasemast üsna erinev. 

Viljandi linnavalitsus otsustas probleemi lahendada vaatemänguliselt: konteineritele pandi aed ümber ja värav keerati pidulikult lukku – fotograafi silme all. Lähtuti juba nõukogudeaegsest taktikast: pole inimest, pole probleemi, Viljandi näitel: pole pääsu konteineri juurde, pole ka probleemi. Viljandis on tekkinud omamoodi jabur muster: kui probleeme lahendada ei oska, paneme aia ümber või kasti pähe. Ka Joala kujuga tekkinud probleeme raviti kasti ümber ehitamisega.

Tagasi üles