Kunstiklassika toodi põllule

Margus Haav
, kultuuritoimetaja
Copy
Viljandi vallas Viiratsi külje all põllu veeres saab näha Konrad Mäe maali "Viljandi maastik".
Viljandi vallas Viiratsi külje all põllu veeres saab näha Konrad Mäe maali "Viljandi maastik". Foto: Elmo Riig

Juulist ootavad üle terve Eesti avastamist seitse põldu, mille veerde on üles seatud Eesti kunstnike maalide reprod. Viljandi vallas Viiratsi külje all saab näha Konrad Mäe maali "Viljandi maastik".

Mägi maalis teose 1915. või 1916. aastal. Täpne aeg on teadmata nagu ka see, millist paika maalil on kujutatud. Maal "Viljandi maastik" müüdi 2019. aastal Tartus E-kunstisalongi oksjonil 92 000 euroga, alghind oli 43 000 eurot. Konrad Mägi viibis 1910. aastatel oma lapsepõlvesõbra Frieda Sangernebo-Baarsi kutsel sageli Viljandis. Ta maalis inimesi ja erinevaid paiku, näiteks lossivaremeid, vana vanglahoonet, Uueveski kanti ja Pauluse kirikut. 

Pildi juurest leiab infotahvlid teabega, millist põllukultuuri konkreetsel põllul kasvatatakse, millal on see külvatud ja millal saak koristatakse ning kes põllu eest hoolitseb. Põldude äärde ongi paigutatud maalid, mille sünnilugu on ühel või teisel moel seotud sama piirkonnaga. Et vanim teos pärineb umbes XIX sajandi lõpust, saab igaüks hinnata, kas ja kui palju erineb maalil olev põllupilt tänapäevasest.

Tagasi üles