Kaarjas sein juhatab patsiendi oma palatisse

Töö ehitusplatsil läks käima aprilli algul, tärmin kukub novembri lõpul.

FOTO: Elmo Riig / Sakala

Jämejalal valmib Viljandi haigla uus hoone, mille kaarjas vorm aitab mäluhäirega patsiendil hõlpsamini palatit üles leida.

Töö ehitustandril on väldanud vaid paar nädalat, kuid juba võib aimata tulevase maja omapärast välimust. Tegu on Viljandi haigla õendus-hoolduskeskuse ehituse teise etapiga.

Maja peab valmis saama tänavu 30. novembriks. Haigla teatel on sinna planeeritud 48 voodikohta nii hooldusravi kui tasulise hooldusteenusega patsientidele, eeskätt mäluprobleemiga inimestele. Vabu kohti tõenäoliselt ei jää.

Tingimused nagu vaja

Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi ütles, et just dementsussündroomi põdevatele klientidele mõeldes sai maja ümara põhiplaani. «Nii jõuavad rändama kippujad eksimiste ja sekeldusteta kenasti oma tuppa tagasi,» selgitas ta.
Lumi sõnas, et dementsussündroomiga patsientidele pole praegu maakonnas spetsiifilisi hooldustingimusi.

«Need inimesed on seni olnud kas kodused või hooldusteenusel ning mõned ka meil haiglas,» lausus ta ning täiendas, et Viljandimaal vajab hooldusteenuse ja hooldusravi voodikohta veel ligikaudu sada üle 65-aastast inimest. «Osalt saab see ootus uue hoone avamisega leevendatud.»

Hoone keskele tuleb väike ringikujuline õu pähklipuuga. Nagu Lumi rääkis, tellis haigla enne ehituse projekteerimist piirkonna dendroloogilise hinnangu ning selgus, et plaanitaval ehitusalal kasvav hall pähkel on säilitamiseks piisavalt väärtuslik.

«Idee meeldis ka arhitektile, kes planeeris ehitise nii, et keskele jääb patsientidele jalutamiseks pähklipuu ja haljastusega siseõu. Kahjuks on nüüd selgunud, et puu on siiski haige ja tuleb ilmselt asendada, kuid selleks ootame veel dendroloogi hinnangut,» lisas ta.

Viljandi haigla õendus-hoolduskeskuse ehituse esimene etapp lõppes mullu juunis. Siis rekonstrueeriti psühhiaatria­kliiniku endine hoone, mis muudeti tänapäevaseks hoolduskeskuseks.

Teises etapis valmiv kõnealune juurdeehitis ühendatakse remonditud hoonega galerii kaudu.

Uues hoones on 1738 ruutmeetrit. Haigla iseloomustas, et sellest tuleb kena ja valgusrikas ümara põhiplaaniga kahekorruseline maja, mille projekteeris arhitekt Kalle Rõõmus.

Töö maksumus

Ülle Lumi avaldas heameelt, et nii õendus-hoolduskeskuse esimest kui teist etappi veab peatöövõtjana osaühing Silindia.

«Meil on olnud põhjust ehitajaga rahul olla ning heameel on ka selle üle, et tegemist on kohaliku firmaga. Nii saavad tööd siinsed inimesed ning eks ole kohapealsetel tegijatel ka suurem vastutus tööd korralikult teha,» lisas Lumi.

Nagu Viljandi haigla sõnastas, soovitakse õendus-hoolduskeskuse rekonstrueerimise ja laiendamisega arendada hooldusravi- ja hooldusteenust, parandades nende kvaliteeti ja kättesaadavust.

Esimese etapi maksumuseks kujunes 976 339 eurot ning teine etapp nõuab ligikaudu kaks miljonit eurot. Euroopa regionaalarengu fond eraldab kogusummast 1,39 miljonit eurot ning ülejäänu tuleb haigla eelarvest.

Tagasi üles
Back