Eesti Pank kinnitas Lilli Suburgi hõbemündi kujunduse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Lilli Suburgile pühendatud hõbemünt antakse välja järgmisel aastal.
Lilli Suburgile pühendatud hõbemünt antakse välja järgmisel aastal. Foto: Tiiu Pirsko, Mati Veermets

Eesti Panga nõukogu kuulutas Lilli Suburgile pühendatud hõbedast meenemündi kujunduskonkursi võitjaks Tiiu Pirsko ja Mati Veermetsa kavandi "Manifest".

1841. aastal Pärnumaal sündinud Lilli Suburg oli Eesti esimene naisajakirjanik, kes oli ka neidudele mõeldud kooli asutaja ning keda peetakse Eesti esimeseks naisõiguslaseks. 1885. aastal kolis ta koos enda loodud kooliga Pärnust Viljandisse ning kaks aasta hiljem hakkas ta Viljandis välja andma ajakirja Linda. Viljandist lahkus Suburg 1890. aastatel ning ta suri 1923. aastal.

Lilli Suburgi meenemünt on esimene silmapaistvatele naistele pühendatud sarja münt, mida Eesti Pank hakkab välja andma 2025. aastast. Uue sarja idee on tõsta esile naisi, kellel on olnud suur mõju Eesti ühiskonna arengule. Suburg oli üks esimesi, kes naiste õiguste eest avalikult kõneles ja tegutses.

Keskpanga hindamiskomisjoni ettepanekul kinnitas panga nõukogu Lilli Suburgile pühendatud meenemündi kujunduskonkursi võitjaks Tiiu Pirsko ja Mati Veermetsa kavandi "Manifest". Teise koha pälvis Heino Prunsvelt kavandiga "Linda" ning kolmanda koha Tanel August Lind kavandiga "LS1841923".

Võidukavandi järgi hakatakse ette valmistama mündi vermimist ja tehnilistel põhjustel võib kavand muutuda.

Mündi kujunduskonkursi võitja autoritasu on 3000, teise koha saanud kavandi autoritasu 2000 ja kolmanda koha saanud kavandi autoritasu 1000 eurot.

Tagasi üles